Foute informatie over duinhuis wordt makelaar licht aangerekend

Economie & recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: civiel recht

Foto Tonko Oosterink

Een verkoopmakelaar begeleidt in 2018 de verkoop van een duinhuis. Tegen de latere kopers vertelt hij dat het dak geïsoleerd is. De nieuwe eigenaars ontdekken echter dat dakisolatie ontbreekt. Zij stappen naar de rechter en stellen de verkopers, die het huis van hun overleden moeder verkochten, en de makelaar aansprakelijk. Ze doen een beroep op non-conformiteit én dwaling en vorderen ruim 43.000 euro: de kosten van het aanbrengen van nieuwe dakisolatie.

De rechtbank Noord-Holland gaat niet mee in die eis. De rechter wijst erop dat de verkoopmakelaar weliswaar heeft gezegd dat het dak geïsoleerd was, maar tevens dat zijn dossier niet op orde was en dat hij dakisolatie veronderstelde vanwege een relatief recente dakvernieuwing.

Als dakisolatie inderdaad van doorslaggevend belang was voor de kopers, hadden zij ook zelf onderzoek moeten verrichten. De rechter vindt dat de onderbouwing ontbreekt voor de door hen overlegde offerte voor het aanbrengen van dakisolatie vanwege het hoge aantal (420) manuren. Een bedrag van 24.000 euro acht hij wel redelijk.

Volgens de rechter hebben de kopers echter zelf voor twee derde schuld aan de dwaling, omdat ze geen eigen onderzoek hebben gedaan. Daarom mogen ze maar 8.000 euro verhalen. Dat bedrag moet de verkoopmakelaar betalen.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2019:8412