Financier Groep de Mos verdachte in onderzoek witwassen en gokken

Illegaal goknetwerk

Zakenman Atilla Akyol, die Richard de Mos als wethouder van de gemeente Den Haag zou hebben omgekocht om een nachtvergunning te krijgen voor zijn zalencentrum, was verdachte in een groot onderzoek naar witwassen en illegaal gokken.

Dat staat in informatie die de politie Haaglanden in mei 2019, voorafgaand aan de vergunningverlening, aan de gemeente Den Haag verstrekt heeft. De politie had geen bezwaar tegen het afgeven van de vergunning aan zalencentrum Opera, maar informeerde de gemeente wel over de antecedenten van eigenaar Akyol. De nieuwe feiten bleken maandag tijdens een zitting van de gemeentelijke bezwarencommissie, waarin omwonenden van het zalencentrum gehoord zijn. Zij vechten de verleende vergunningen aan.

De Turks-Nederlandse horecaman Akyol, die geen bezwaar heeft dat zijn naam voluit genoemd wordt, is een van de financiers van Groep de Mos/Hart voor Den Haag, de partij van De Mos. Bij de raadsverkiezingen in 2018 stond Akyol op de kandidatenlijst.

Het Openbaar Ministerie deed in april 2018 invallen in Turkse horecazaken in Den Haag in het kader van het onderzoek ‘Korenbloem’. Daarbij werd een illegaal goknetwerk blootgelegd. Vanuit een hoofdkantoor in de stad werden gokcomputers geleverd aan ondernemers, waarmee klanten illegaal op sportwedstrijden gokten.