EU-Hof kritisch over tuchtrecht Polen, geen uitspraak over onafhankelijkheid

De Poolse rechters die naar het Europees Hof voor Justitie stapten, moeten zelf onderzoeken of de tuchtrechtspraak in hun land onafhankelijk en onpartijdig is.
Een protest in 2018 tegen de hervorming van de rechtspraak in Polen.
Een protest in 2018 tegen de hervorming van de rechtspraak in Polen. Foto Radek Pietruszka/EPA

Het Europees Hof van Justitie heeft zich dinsdag kritisch uitgelaten over de tuchtrechtspraak voor Poolse rechters, maar waagt zich niet aan een uitspraak over de onafhankelijkheid daarvan. Het Hof in Luxemburg vindt het aan de Poolse rechters zelf om te onderzoeken of de tuchtrechtspraak in hun land onafhankelijk en onpartijdig is.

De rechters stapten naar het Europees Hof omdat zij zich zorgen maken over de nieuwe tuchtrechtkamer van de Poolse Hoge Raad. Rechters in Polen kunnen sinds 2017 voor een disciplinair tribunaal worden gedaagd. De tuchtrechters worden echter voorgedragen door de Raad voor de Rechtspraak, dat door de conservatief-nationalistische regeringspartij PiS onder politieke controle is geplaatst. Tientallen rechters die zich kritisch hebben uitgelaten over de veelheid aan juridische hervormingen van hun regering zijn regelmatig onderwerp van disciplinair onderzoek.

Lees ook: ‘Ze proberen elke rechter die op hun pad komt te verpletteren’

Ook de Europese Commissie verzet zich tegen de tuchtrechtspraak in Polen en is naar het Hof gestapt. In deze zaak doet het Hof volgend jaar uitspraak, waarin wel een duidelijk oordeel over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid verwacht wordt. Het Hof van Justitie verbood eerder de Poolse regering met onmiddellijke ingang de pensioenleeftijd van rechters te verlagen, omdat daardoor de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het geding kwam. De pensioenmaatregel is door de Poolse regering teruggedraaid.

Twitter avatar ecvano Emilie van Outeren Het #ECJ Hof in Luxemburg vindt wel dat er „legitieme zorgen” zijn over de samenstelling en de „neutraliteit” van de tuchtkamer, maar wil daar in deze zaak geen oordeel over vellen. Polen wint hier een slag, maar zeker niet de oorlog. To be continued … https://t.co/I8lWoWG0Nb