China: Hof Hongkong heeft niets te zeggen over maskerverbod

Vorige maand voerde Hongkong een verbod op gezichtsbedekking in. Dat verbod werd maandag door het Hooggerechtshof van Hongkong ongeldig verklaard, maar daar is China het niet mee eens.
Een demonstrant in de bezette universiteit.
Een demonstrant in de bezette universiteit. Foto Adnan Abidi / Reuters

Chinese wetgevers hebben dinsdagochtend duidelijk gemaakt dat het Hooggerechtshof van Hongkong geen constitutionele zeggenschap heeft over een verbod op maskers. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Hongkong staat in de vechtstand, een dialoog is ver weg

Het verbod op gezichtsbedekking werd vorige maand door de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, ingevoerd. Maandag schrapte het Hooggerechtshof van Hongkong het maskerverbod, omdat dit „fundamentele rechten” zou beperken. De rechters van het Hof vonden ook dat het verbod te breed was ingezet, doordat het bijvoorbeeld ook bij vergaderingen gold en niet alleen bij demonstraties. Voor demonstranten in Hongkong zijn maskers een manier om te voorkomen dat zij door beveiligingscamera’s worden geregistreerd.

Volgens de Chinese wetgevende macht is het echter aan het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres om te bepalen of wetten die worden gemaakt door de regering van Hongkong overeenstemmen met de Grondwet van Hongkong. „Geen andere autoriteit heeft het recht om dergelijke oordelen en besluiten te vellen,” zei een woordvoerder van de Commissie voor Juridische Zaken.

De bepaling staat voor verdere inmenging van China in aangelegenheden van Hongkong, en heeft belangrijke gevolgen voor het principe van ‘één land, twee systemen’. De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong werd in 1997 onder voorwaarden overgedragen aan de Volksrepubliek China.

Honderden demonstranten aangehouden

Op de campus van de technische universiteit, die al enkele dagen bezet wordt en daardoor het decor is geworden van heftige gevechten tussen demonstranten en politie, resteren momenteel nog ongeveer honderd betogers.

Ongeveer 600 demonstranten zijn uit de universiteit vertrokken, maakte Carrie Lam bekend. Zo’n 200 daarvan waren minderjarig, de overige 400 zijn direct gearresteerd door de politie. Mogelijk zullen er ook voor de minderjarigen later nog juridische consequenties zijn.

Maandag probeerde de politie tevergeefs de campus binnen te komen. Agenten schoten met rubberkogels en traangas, demonstranten gebruikten molotovcocktails. De politie heeft gedreigd met scherp te zullen schieten als de demonstranten de universiteitscampus niet verlaten.