Brieven

Brieven NRC Handelsblad 19/11/2019

Kunstsneeuw

Europees verbod

Goed dat NRC schrijft over de gevolgen voor het milieu van kunstsneeuw (Zonder kunstsneeuw is skiën bijna onmogelijk geworden, 15/11). Laat de Europese regering maar een verbod in stellen op kunstsneeuw. Dat geeft ook een positieve bijdrage aan de milieuvervuiling. Niet geweten dat dit zo ernstig is. Wel was allang bekend dat de hoeveelheid skihellingen flink bijdraagt aan de ontbossing.

Wanbetalers

Tip: bel de familie

Naar aanleiding van het artikel ‘Stel, je klant betaalt te laat of helemaal niet’ in het Economiekatern van NRC (14/11) deel ik graag een uitstekende tip die ik van een klant kreeg toen ik vertelde dat een opdrachtgever weigerde mijn factuur te betalen: bel zijn of haar naaste familie en vraag of het bedrijf financiële problemen kent, aangezien de rekening niet wordt voldaan. Zelfs daarmee dreigen helpt al: ondernemers vinden het heel vervelend als ze in hun naaste omgeving te boek staan als notoire wanbetaler.

Zwarte piet

Een ‘episch centrum’

In deze krant gelezen: „Den Haag is het epicentrum van de strijd om Zwarte Piet” (Als enige in de vier grote steden is de Haagse Piet nog zwart, NRC 16/11). Het valt me steeds vaker op: ‘centrum’ is kennelijk niet goed genoeg. Sommigen schrijven zelfs ‘episch centrum’! Het woord epicentrum heeft echter alleen betrekking op aardbevingen, die zich natuurlijk onder het aardoppervlak afspelen: het centrum van de beving. Het epicentrum is de plaats op het aardoppervlak loodrecht boven het centrum. Speelt de strijd om Zwarte Piet zich diep onder het aardoppervlak af?

Steenkoolauto

Oogkleppen af, svp

Elektrische auto’s steenkoolauto’s noemen is kortzichtig (Brieven, 16/11). Met auto’s op benzine en diesel komt de wereld in elk geval geen stap verder. Elektrische auto’s zijn de oplossing en niet het probleem. Op dit moment gebruik ik, met vele andere elektrische rijders, een app (Jedlix) die de auto aanstuurt om flexibel te laden binnen een door mij ingesteld tijdsframe, bijvoorbeeld de hele avond en nacht. De app wordt aangestuurd door Eneco en Greenchoice zodat op het moment dat de stroom het goedkoopst is (lees stroomoverschot), de auto laadt. Ik krijg een kleine vergoeding van de energiemaatschappij per slim geladen kilowattuur. En simpel verder uit te rollen. Dit is échte voorsprong door techniek!

Correcties/aanvullingen

Maximumsnelheid

In De Flitsmeister krijgt er een hoop nieuwe gebruikers bij (16/11, p. 2-3) staat in het fotobijschrift ten onrechte dat de snelheidslimiet op de N35 bij Aamsveen terug wordt gedraaid naar 100 km/u. De limiet is nu al 100 km/u.

Pensioenkortingen

In Uitstel pensioenkortingen om onrust te bezweren (14/11, p. 2) stond een grafiek met een onjuiste legenda, waarin de vier pensioenfondsen precies verkeerd om stonden. Van boven naar beneden is juiste de volgorde: PMT, PME, PFZW, ABP.