Arne had een missie

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Projectontwikkelaar Arne Bongenaar (58, derde links) boog zich in de winter van 1987 over een kaart van Ameland samen met studievrienden – van links naar rechts – Jan Fokkema (62), Robert Lie (58), Piet van Diepen (61), Judith de Jong (58) en Renée Kuit (58).

„We stonden op het strand van Ameland. Gezamenlijk gebogen over een landkaart. Geografen met een missie. In 1980 begonnen we te studeren. Colleges waren in het ‘Maupoleum’ aan de Amsterdamse Jodenbreestraat: een foeilelijk gebouw waarvan de bijnaam verwees naar financierder Maup Caransa. Na onze tentamens troffen wij elkaar in café Oorlam in de Staalstraat; voor goedkope pullen bier en heftige discussies. Het waren interessante tijden met krakersrellen, heroïnegebruikers op de Zeedijk en een binnenstad vol krotten. Amsterdam was destijds een ruige stad.

Naast bezoekjes aan uitgaansgelegenheden als ’t Okshoofd, de Mazzo en Dansen bij Jansen regelden we vaak tripjes: al dan niet voor onze studie. Renée kende Ameland al en organiseerde een slaapplek. We wandelden, discussieerden, dronken jenever en speelden ‘hints’. Zulke reisjes maakten we ook na onze studie, in wisselende samenstelling. Een ankerpunt was 9 januari, de verjaardag van Antje, de maakster van de foto. Zij was vaak in het buitenland. We planden dan een reis naar Antje. Onze discussies bleven heftig en inspirerend. Een tijdlang gaven we ook cijfers aan ons eigen leven. Sommigen vonden dat lastig, waarna dit gebruik stopte. Onlangs waren we op een Bauhaus-reis. Interessant, maar vooral een bevestiging van vriendschap. We kennen elkaar inmiddels zo goed, hoeven ons niet anders voor te doen. Tegenwoordig spreken we die bijzondere band ook uit naar elkaar.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.