Prins Andrew schuttert in ‘beschamend’ interview over Epstein

Andrew (59) slaagde er niet in uit te leggen waarom hij een warme vriendschap onderhield met de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein.

Foto San Tang / AP

De Britse prins Andrew, zoon van koningin Elizabeth II, zal na zijn interview met BBC-actualiteitenrubriek Newsnight de geschiedenisboeken ingaan als een royal met haperend geheugen en abominabel beoordelingsvermogen. De krantencommentaren die volgden op het interview waren meedogenloos: „beschamend en stompzinnig” (The Guardian), „rampzalige pr-blunder” (Financial Times) en „tenenkrommend” (The Sun).

Andrew (59) slaagde er niet in uit te leggen waarom hij een warme vriendschap onderhield met de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein, zelfs tot na diens eerste veroordeling voor uitlokken van prostitutie met een minderjarige in 2008 en in juni van dit jaar werd hij weer gestraft, voor mensenhandel. Volgens de autoriteiten in de VS pleegde hij daarna in zijn cel zelfmoord.

De pogingen uit te leggen dat de zwaarste beschuldiging tegen hem niet klopt, leverde gênante tv op. Virginia Roberts zegt dat in 2001 (indertijd 17) ze de opdracht kreeg seks te hebben met de 40-jarige prins toen ze in de greep was van Epstein.

Daar kon Andrew zich niets van herinneren. Een man kan volgens hem geen seks hebben „zonder enige vorm van actief handelen”. Dat zou hij niet zomaar vergeten, denkt hij. Die uitspraak leidde in het VK tot ophef: als een man tijdens seks actief handelt, doet zijn vrouwelijke bedgenoot dan niks meer dan passief ontvangen? Wat voor beeld van vrouwen heeft Andrew?

De prins zegt dat het verhaal van Roberts niet klopt omdat hij niet kan zweten, zoals zij beweert, nadat hij in de Falklandoorlog een overdosis adrenaline heeft gehad.

Andrew meldt dat de datum niet klopt. Die avond vergezelde hij zijn dochter naar Pizza Express. Dat hem dat bijstaat, komt doordat pizza eten in een doodgewoon restaurant voor hem „uiterst ongewoon” was, voor Britten een teken dat het leven van royals zich afspeelt in een parallel universum.

Andrew schendt de koninklijke regel: never explain, never complain. Zijn pr-adviseur raadde het gesprek af en nam vooraf ontslag. Andrew wilde zijn reputatie redden en bereikte het tegenovergestelde: de pers zal zijn beweringen uitpluizen, waardoor de Windsors nog meer imagoschade kunnen oplopen.

Dit artikel is 18 november aangepast.