Verenigd Koninkrijk ‘Britse legerleiding veegde oorlogsmisdaden onder het tapijt’

Bewijs waaruit zou blijken dat Britse militairen zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, marteling en kindermoord in het Midden-Oosten is door de legerleiding onder het tapijt geveegd. Dat staat in geheime documenten in handen van de BBC en The Sunday Times. Militair inspecteurs ontdekten dat hooggeplaatste militairen hebben geprobeerd oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak te verbergen. Gevangenen zouden zijn afgeranseld, gemarteld en soms zelfs vermoord. Daarnaast zou er sprake zijn geweest van seksueel misbruik en is bewijs gevonden van moord door een lid van de SAS, de speciale eenheden van het Britse leger. Ook hebben hoge officieren documenten vervalst om de misdaden onder de pet te houden. Het onderzoek richt zich op drie verschillende zaken. (NRC)