Twee jaar cel voor vergokken donaties Stichting DroomWens

Koos van G. heeft voor 900.000 euro aan donaties aan zijn stichting gestolen. Slechts 10.000 euro ging daadwerkelijk naar uitjes voor kinderen.
Beeld verspreid door de FIOD na de arrestatie van Van G.
Beeld verspreid door de FIOD na de arrestatie van Van G. Foto FIOD

De directeur van de Stichting DroomWens is maandag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, omdat hij geld heeft vergokt dat was gedoneerd aan zijn stichting. De 61-jarige Koos van G. heeft tussen 2014 en 2018 voor bijna 875.000 euro aan donaties verduisterd en gestolen. Volgens de rechter maakte hij „op grove wijze misbruik van het vertrouwen van donateurs”.

Van G., afkomstig uit Capelle aan den IJssel, was zowel directeur als penningmeester van stichting DroomWens. Deze organisatie zamelde geld in om een wens te laten uitkomen van kwetsbare kinderen. Het ging onder meer om zieke kinderen, slachtoffers van mishandeling en misbruik en kinderen die één of beide ouders hebben verloren.

Het overgrote deel van het geld dat binnenkwam, gaf Van G. echter uit in casino’s. Ook besteedde hij meer dan 30.000 euro aan kaarten voor wedstrijden van de Rotterdamse voetbalclub Excelsior. Volgens de rechtbank heeft Van G. uiteindelijk maar een fractie van de binnengekomen donaties uitgegeven aan het vervullen van wensen van kinderen, zoals een dagje naar de Efteling of het Dolfinarium in Harderwijk.

Naast zijn celstraf mag hij voorlopig niet betrokken zijn bij goede doelen. Het oordeel van de rechter wordt ook geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, om te voorkomen dat Van G. zich in de toekomst inschrijft als fondsenwerver.