Multimiljardair Michael Bloomberg doet mee aan presidentsrace

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Dit blog is gesloten

Volg het laatste nieuws rondom het presidentschap van Donald Trump in ons nieuwe blog.

Lees ook: Hond die hielp bij missie Al-Baghdadi onthaald als held

Multimiljardair Michael Bloomberg doet mee aan presidentsrace

De steenrijke zakenman Michael Bloomberg wil komend jaar president van de Verenigde Staten worden. De voormalig burgemeester van New York (2002-2013) maakte zondag bekend dat hij zich aansluit bij de groep van bijna twintig kandidaten die nog in de race zijn namens de Democratische Partij. De winnaar hiervan gaat de strijd aan met Republikein Donald Trump bij de presidentsverkiezingen op 3 november.

Over Bloombergs kandidatuur werd al langer gespeculeerd. Afgelopen maart nog liet hij weten dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen. „Ik doe mee om Donald Trump te verslaan en Amerika weer op te bouwen. We kunnen ons niet nog vier jaar langer roekeloze en onethische acties van president Trump veroorloven”, schrijft Bloomberg nu in een verklaring.

Bloomberg verdiende zijn vermogen met het naar hem vernoemde financiëlemediabedrijf en staat bekend als gematigde Democraat. De multimiljardair lijkt daarmee vooral een uitdager te worden voor oud-vicepresident Joe Biden, die in de peilingen nog steeds vooraanstaat bij de Democratische kandidaten. Bloomberg zal in de presidentsrace geen donaties aannemen. Mocht hij president worden, dan zal hij ook geen salaris accepteren, meldt nieuwszender CNBC.

Hoofdredacteur John Micklethwait van persbureau Bloomberg liet zondag aan The Washington Post weten dat het persbureau geen journalistiek onderzoek zal doen naar eigenaar Michael Bloomberg, noch naar zijn rivalen in de presidentsrace. Wel publiceert Bloomberg volgens Micklethwait onderzoekswerk van andere 'geloofwaardige' media naar alle presidentskandidaten. Het onderzoeksteam van Bloomberg blijft wel schrijven over Donald Trump en zijn regering. Verder stopt Bloomberg voorlopig met hoofdredactionele commentaren omdat die werden geschreven in samenspraak met Michael Bloomberg. Alle artikelen op de opiniepagina zullen voortaan met auteursnaam worden gepubliceerd.

Presidential Podcast #83: Talk to Rudy!

In The Presidential Podcast praten NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne elke twee weken over de belangrijkste ontwikkelingen in de VS. Deze week gaat het over de getuigenis van de Amerikaanse EU-ambassadeur Gordon Sondland. Die verklaring wordt door verreweg de meeste commentatoren gezien als nogal schadelijk voor de zaak van president Trump.

Sondland vertelde dat hij werkte in opdracht van Trumps persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani. Die eiste dat de Oekraïeners twee onderzoeken zouden openen naar Joe Biden - onderzoeken die de president politiek goed zouden uitkomen. De Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne was daarvan afhankelijk.

Een heel interessante getuigenis, vinden ook de presentatoren. Maar: het echte keiharde bewijs is er nog steeds niet. Het publiek lijkt niet overtuigd, concluderen Blokker en Kijne in deze aflevering over het impeachment-onderzoek.

Voormalig Trump-adviseur: Republikeinen verspreiden fictief Russisch narratief

Een voormalig veiligheidsadviseur van het Witte Huis waarschuwt donderdag dat Republikeinen een „fictief narratief” napraten dat niet Rusland, maar Oekraïne zich gemengd zou hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Deze lezing zou namelijk direct afkomstig zijn uit Moskou.

Fiona Hill, tot afgelopen zomer de belangrijkste adviseur voor Trump op het gebied van Rusland en Europa, gaf donderdag een openingsverklaring tegenover de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, waarvoor zij vandaag moet getuigen. „Sommigen in deze commissie lijken te geloven dat Rusland met zijn veiligheidsdiensten geen campagne tegen ons land heeft gevoerd”, zei Hill in haar verklaring. „En dat Oekraïne dit om een of andere reden wel heeft gedaan.” Daarmee wijst ze direct naar de Republikeinse Partij.

Voormalig veiligheidsadviseur Fiona Hill verklaart donderdag in het Congres in Washington. Foto AP

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat Rusland de presidentsverkiezingen van 2016 probeerde te sturen ten gunste van Trump, maar de president en zijn partij benoemen met regelmaat vermeende Oekraïense inmenging ten gunste van de Democraten als alternatief scenario. Hill roept op om „geen politiek gedreven onjuistheden” te herhalen die „duidelijk Russische belangen ten goede komen”.

'Ons land wordt verscheurd'

Volgens de oud-adviseur probeert de Russische president Poetin te zorgen voor verdere verdeling in de Amerikaanse samenleving, en bovendien opnieuw de presidentsverkiezingen, volgend jaar, te beïnvloeden. „Ons land wordt verscheurd, de waarheid wordt in twijfel getrokken.”

Lees ook: Topdiplomaat: Trump wilde onderzoek rivalen in ruil voor steun aan Oekraïne

In het impeachmentonderzoek wordt gekeken of Trump Oekraïne onder druk heeft gezet om zijn Democratische rivaal Joe Biden te onderzoeken. EU-ambassadeur Gordon Sondland bevestigde woensdag dat er sprake was van een ‘voor wat hoort wat’: president Trump wilde dat de Oekraïense president Zelensky een onderzoek zou aankondigen naar Biden. Hill zat in het Witte Huis toen de kwestie speelde, en heeft als topambtenaar nog beter zicht op het besluitproces van de president. Een andere adviseur, Laura Cooper, zei woensdag bovendien dat Oekraïense functionarissen zich zorgen maakten over beloofde militaire hulp die zou zijn bevroren door Trump.

Trump als punkzanger van Ramones

Donald Trump als zanger van de New Yorkse punkband Ramones en als tekstdichter voor de melancholische Britse zanger Morrissey. Een woensdag verspreide persfoto van de handgeschreven aantekeningen van de Amerikaanse president heeft op Twitter geleid tot vrolijke, muzikale reacties.

Woensdag hield Trump tijdens een persconferentie een blaadje in zijn hand uit een notitieblok van de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, met daarop in kapitalen een paar zinnetjes:

„I WANT NOTHING. I WANT NOTHING. I WANT NO QUID PRO QUO. TELL ZELLINSKY TO DO THE RIGHT THING. THIS IS THE FINAL WORD FROM THE PRES OF THE U.S.”

Het briefje dat Donald Trump vasthield tijdens zijn persconferentie over de Oekraïne-affaire. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Met de persconferentie in de tuin van het Witte Huis reageerde Trump direct op Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, die woensdag een voor Trump beschadigende getuigenis in het Huis van Afgevaardigden aflegde.

Het Huis van Afgevaardigden is begonnen met een onderzoek naar een telefoongesprek dat Trump voerde met de Oekraïense president Zelensky. Centraal staat de vraag of Trump druk op Zelensky heeft uitgeoefend om onderzoek te doen naar de zoon van zijn politieke tegenstander Joe Biden in ruil voor Amerikaanse steun aan van bijna 400 miljoen dollar (362 miljoen euro).

De muzikale reacties op de aantekeningen zijn op Twitter inmiddels honderdduizenden keren bekeken:

Trump als Ramones:

Twitter avatar SaoSasha Alex Kliment somebody on twitter today: trump's weird hand-scrawled denial today sounds like a ramones song. me: https://t.co/mynZjx0E0M

Trump als Morrissey:

Twitter avatar victoryrhoad Appa the Flying 🅱ison Inspired by @pattonoswalt , here's Trump's notes as if Morrissey wrote them into song, performed by me https://t.co/Emka5wVwzM

Getuigenis ambassadeur Sondland wordt verschillend uitgelegd

De getuigenis die Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, woensdag heeft afgelegd in het Huis van Afgevaardigden, wordt op twee manieren geïnterpreteerd.

Enerzijds stellen critici van Trump dat de verklaring laat zien dat de president en zijn advocaat Rudy Giuliani wel degelijk druk hebben gezet op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie Adam Schiff stelde bijvoorbeeld meteen dat Sondlands verklaring „de kern van de kwestie van omkoping en andere potentiële misdrijven” raakt.

Vooral de zinsnede quid pro quo krijgt veel aandacht. Dit komt doordat president Trump meermaals heeft benadrukt dat hij géén voor-wat-hoort-wat-dealtje wilde sluiten met Zelensky. Sondland stelde woensdag dat dit wel degelijk het geval was. Volgens hem wilde Trump Zelensky overhalen om publiekelijk een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden aan te kondigen, in ruil voor een presidentieel bezoek in het Witte Huis.

Twitter avatar RepAdamSchiff Adam Schiff Sondland confirms that the Ukraine scheme was a quid pro quo: the conditioning of official acts, a WH meeting and military aid, for something of great value to the president. It goes right to the heart of the issue of bribery, and other potential high crimes and misdemeanors. https://t.co/FGOiviza85

Anderzijds...

Voorstanders van Trump focussen op een ander deel van de getuigenis van Sondland. Hoewel er volgens de ambassadeur sprake was van quid pro quo, ging het om een minder vergaande deal dan die eerder onder ede beschreven werd door William Taylor, de hoogste Amerikaanse diplomaat in Kiev. Hij verklaarde dat Trump militaire hulp aan Oekraïne had opgeschort om Zelensky onder druk te zetten het onderzoek naar de Bidens aan te kondigen.

Sondland zei woensdag in het Huis hier nooit over te hebben gehoord. Die ontkenning is voor de Republikeinen aanleiding om de getuigenis van Sondland te vieren als een overwinning. Volgens de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy laat de verklaring zien dat er sprake is van een „lastercampagne” door de Democraten.

Twitter avatar GOPLeader Kevin McCarthy Case closed ⇨ Ambassador Sondland just testified under oath that he NEVER heard the president say there were conditions on aid to Ukraine. Democrats' smear campaign is falling apart.

Verder zei Sondland woensdag dat hij vicepresident Mike Pence had gewaarschuwd dat het bevriezen van de steun de indruk kon wekken dat Trump hiermee druk wilde zetten op Zelensky. Pence heeft inmiddels ontkennend gereageerd op deze verklaring, volgens hem heeft hij nooit met Sondland gesproken over de zaak.

Amerikaanse ambassadeur Sondland: deal Zelensky was 'quid pro quo'

De deal die president Trumps advocaat Rudy Giuliani probeerde te sluiten met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky was inderdaad quid pro quo. Dat stelt de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie Gordon Sondland in zijn verklaring waarmee zijn verhoor in de impeachment-procedure woensdag begon.

Volgens Sondland probeerde Giuliani, op verzoek van Trump, Zelensky zover te krijgen dat hij in het openbaar zou aankondigen dat een onderzoek naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoons werk in Oekraïne geopend zou worden. In ruil hiervoor zou Oekraïne president Trump mogen bezoeken, aldus Sondland.

Lees ook: Doet het ministerie van Buitenlandse Zaken nog mee in Washington?

Deze uitspraak is opmerkelijk, omdat Trump zelf herhaaldelijk heeft gesteld dat er absoluut geen sprake was van een voor-wat-hoort-wat-situatie. Eerder getuigde William Taylor, de hoogste Amerikaanse diplomaat in Kiev, dat er sprake was van een andere quid pro quo: hij stelde dat Trump militaire hulp aan Oekraïne had opgeschort om Zelensky over te halen de onderzoeken aan te kondigen.

Dit laatste zegt Sondland, een bondgenoot van Trump, dus níet. Wel stelt de ambassadeur dat het voor hem niet duidelijk was waarom de militaire steun kort voor het veelbesproken telefoongesprek tussen Trump en Zelensky werden bevroren. Hij zou zelfs zijn zorgen hebben geuit dat de bevriezing gelinkt zou worden aan de verzoeken aan Zelensky.

Gordon Sondland getuigt in het Huis van Afgevaardigden. Foto Susan Walsh/AP

Financier van Trump-campagne

Sondland begon met deze geschreven verklaring zijn verhoor in het Huis van Afgevaardigen. Het verhoor maakt deel uit van het onderzoek dat zou kunnen leiden tot de afzetting van president Trump, dat draait om een telefoontje eind juli tussen Trump en Zelensky. Hierin vroeg Trump Zelensky twee onderzoeken uit te voeren. Het eerste draait om de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden, die een zakelijk verleden heeft in Oekraïne. Daarnaast wilde Trump dat Zelensky onderzoek zou laten doen naar de theorie dat niet Rusland maar Oekraïne achter de inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 zit.

Net voor het telefoongesprek bevroor Trump 391 miljoen dollar (353 miljoen euro) aan hulpgoederen aan Oekraïne. Het Huis van Afgevaardigden onderzoekt nu of Trump zijn macht als president misbruikte om de onderzoeken, waar hij als politicus bij gebaat zou zijn, af te dwingen.

De voormalige zakenman Sondland was een van de belangrijke financiers van president Trump tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016. In juli 2018 werd hij door Trump aangesteld als ambassadeur bij de Europese Unie.

‘Ongebruikelijk’ en ‘ongepast’ – adviseurs getuigen over gesprek Trump-Zelensky

Het gewraakte telefoongesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Zelensky in juli waarin het Amerikaans staatshoofd om een onderzoek vroeg naar zijn politiek rivaal Joe Biden, was „ongepast”. Dat heeft de Amerikaanse veiligheidsadviseur en luitenant-kolonel Alexander Vindman dinsdag verklaard tijdens een zitting met een Congrescommissie. Samen met een tweede adviseur, is Vindman de eerste getuigen die meeluisterde met het gesprek die nu in het openbaar getuigenis aflegt in het impeachmentonderzoek naar de president.

„Ik maakte mij zorgen om het gesprek. Wat ik hoorde was ongepast: vragen om onderzoek naar een Amerikaanse burger en politieke tegenstander”, zei Vindman in zijn openingstoespraak. Volgens de militair, gespecialiseerd in Russisch-Oekraïense betrekkingen, zou een dergelijk gedwongen onderzoek van Kiev naar Biden en zijn zoon de samenwerking tussen de VS en Oekraïne in gevaar brengen. Hij voelde het daarom zijn „plicht” om dit te melden bij zijn meerdere.

Jennifer Williams, een adviseur van vicepresident Mike Pence die ook meeluisterde, noemde het gesprek dinsdag „ongebruikelijk” omdat het „leek te gaan om een binnenlandse politieke kwestie”. Deze week moeten negen getuigen verklaringen afleggen in het Congres. Vorige week werden in Washington al meerdere diplomaten gehoord, die verder duidelijk maakten hoe gehaaid president Trump was op een onderzoek om zijn rivaal Biden in een kwaad daglicht te zetten. Het impeachment-onderzoek moet uitwijzen of de president hiervoor militaire steun voor Oekraïne wilde achtergehouden.

Bekijk een fragment van de hoorzitting met Vindman dinsdag:

"I was concerned by the call, what I heard was improper, and I reported my concerns... It is improper for the President of the U.S. to demand a foreign government investigate a U.S. citizen and political opponent... When I reported my concerns I did so out of a sense of duty." pic.twitter.com/e7NeXu9KVH

— House Intelligence Committee (@HouseIntel) November 19, 2019

Huis van Afgevaardigden onderzoekt of Trump gelogen heeft tegen speciaal aanklager Mueller

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoekt of president Trump heeft gelogen in zijn geschreven antwoorden op vragen van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat hebben juristen van het Huis maandag bekendgemaakt, schrijven Amerikaanse media. De president heeft mogelijk gelogen over zijn communicatie met zijn voormalige politiek adviseur Roger Stone over klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

Stone werd afgelopen vrijdag schuldig bevonden aan het onder ede liegen tegen het Congres tijdens een zitting, toen hij onterecht had volgehouden dat hij met het campagneteam van Trump niet had gesproken over WikiLeaks. In die zaak zei een voormalige campagnemedewerker dat Stone in juli 2016 ook met Trump zelf een telefoongesprek had over de klokkenluiderswebsite en de gestolen communicatie van de Democratische Partij die het naar buiten zou brengen.

Lees ook: Trump gebruikt impeachmentprocedure voor campagne

Trump gaf in 2018 schriftelijk antwoord op een reeks vragen van het Mueller-team. Daarin zei de president dat hij zich niet kon herinneren dat hij met Stone had gesproken over WikiLeaks. „Heeft de president gelogen? Sprak de president niet de waarheid in zijn antwoorden [op vragen] in het Mueller-onderzoek?”, zei een jurist van het Huis maandag.

Adviseurs zouden de president hebben aangeraden om niet in persoon te getuigen, uit zorg dat Trump onder ede zou kunnen liegen en verder in de problemen zou kunnen komen. Mueller deed onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en mogelijke banden tussen Moskou en Trumps campagneteam. De speciaal aanklager oordeelde eerder dit jaar dat niet bewezen kon worden dat de president hier direct zelf bij betrokken was, maar sloot niet uit dat Trump de rechtsgang had belemmerd.

Trump zegt misschien wel te willen getuigen in impeachmentonderzoek

De Amerikaanse president Donald Trump zegt bereid te zijn eventueel een getuigenis af te leggen in het impeachmentonderzoek tegen hem. Hij ziet er wel wat in bij te dragen, liet hij maandag op Twitter weten, zelfs al heeft hij naar eigen „niets misdaan” en wil hij niet bijdragen aan de Democratische „hoax” die het onderzoek volgens hem is. De Democraten die het onderzoek naar Trump leiden, hebben hem overigens nog niet opgeroepen als getuige.

Lees ook: Republikeinen zien verhoren nu ook als een kans

Trump reageerde met zijn tweets op een suggestie die de Democratische leider Nancy Pelosi zondag deed in actualiteitenprogramma Face the Nation. Zij nodigde hem uit om zichzelf nader te verklaren en te verdedigen tegen de beschuldiging dat hij zijn positie als president zou hebben misbruikt om zijn politieke rivalen te schaden.

Vorige week woensdag begonnen in het Huis van Afgevaardigden de openbare verhoren in het impeachtmentonderzoek. Het onderzoek werd ingesteld toen bekend werd dat Trump in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky had aangedrongen op een onderzoek naar de activiteiten van zijn Democratische rivaal Joe Biden. De vraag is of dit door Trump als voorwaarde werd gesteld voor Amerikaanse militaire steun. Volgens Trump heeft het onderzoek tegen hem de Republikeinen verenigd.

Trump vorige week in het Witte Huis. Foto Shawn Thew/EPA

Nieuw Trumpblog

Volg in dit nieuwe blog de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug