Tien jaar gevangenisstraf voor man die Wilders met dood bedreigde

De 27-jarige Pakistaan Junaid I. bedreigde Geert Wilders met de dood om diens cartoonwedstrjid over de profeet Mohammed. Justitie eiste een celstraf van zes jaar.
Junaid I. eind oktober in de rechtbank tijdens de behandeling van zijn zaak.
Junaid I. eind oktober in de rechtbank tijdens de behandeling van zijn zaak. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

De 27-jarige Pakistaan die Geert Wilders vorig jaar met de dood heeft bedreigd moet tien jaar de gevangenis in. Junaid I. werd maandag schuldig bevonden aan het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk. De man wilde de PVV-leider „naar de hel sturen” om diens cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist.

Junaid I. kwam augustus vorig jaar volgens de rechter van Parijs naar Nederland „om Wilders te vermoorden”. Hij plaatste een video op Facebook waarin werd gedreigd met een aanslag op Wilders of de Tweede Kamer. Ook riep hij anderen op hem daarbij te helpen. I. werd een dag na het plaatsen van de video aangehouden op het station Den Haag Centraal. I. zelf stelde dat hij alleen maar in Nederland was om te demonstreren.

De rechtbank acht bewezen dat I. daadwerkelijk een aanslag heeft voorbereid. Daarbij baseren de rechters zich niet alleen op de video, maar ook op gesprekken via WhatsApp, Facebook en in de gevangenis, waarin I. zei Wilders te willen vermoorden. Ook bezocht I. het Binnenhof, maakte hij daar foto’s en vroeg hij aan mensen of daar inderdaad het parlement was. „Hij heeft niet gezegd op welke manier hij Wilders zou willen doden. De rechtbank vindt dat er toch genoeg bewijs is van het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk”, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Als I. daadwerkelijk een aanslag had gepleegd, zou dit volgens de rechter „ontwrichting hebben betekend van de fundamentele politiek” in Nederland. Onder meer door de ernst van de feiten en de kans op herhaling pakt de straf hoger uit dan de eis van zes jaar. I. heeft volgens de rechter nog altijd het doel om Wilders te vermoorden. Ook zei de Pakistaan dat de rechtszaak hem in zijn thuisland „een positief imago” heeft gegeven.

De advocaat van Junaid I. zei tegen persbureau ANP dat hoger beroep „in de lijn der verwachting ligt”, maar dat ze dit eerst met I. moest bespreken.

Lees meer over de cartoonwedstrijd van Wilders: Pakistan op de bres voor Profeet Mohammed