Thuiskok.

Comeback

In Frankrijk lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Als je door kleine, uitgestorven dorpjes rijdt en even verderop een kasteel op een heuvel ziet staan. Als je leest dat de Fransen op hun 62ste met pensioen gaan. Als je hoort over de bereidingswijze van foie gras, waarvoor ganzen nog altijd op een achterhaalde manier worden gedwangvoederd.

Ook de Franse keuken leek een tijdje achterhaald. Al die boter, room en andere vette specialiteiten met ingewikkelde en lange bereidingswijzen werden links en rechts ingehaald door modernere, frisse keukens uit verre exotische landen. En in Europa streefden de Italianen, met hun simpele gerechten en pure ingrediënten, hun westerburen voorbij. Wat ook niet hielp was al dat vlees waarmee de Fransen het liefst koken, terwijl de rest van de wereld steeds vaker vegetarisch begon te eten.

Maar laten we nou heel eerlijk zijn, wat is beter dan een Franse maaltijd? Oké, het kost wat tijd en vaardigheden, oké, het is niet altijd even gezond, maar wat het wel altijd is, is ongelooflijk lekker. En de rest, soit!

Volgens Karin Luiten, misschien wel de bekendste kookboekenschrijfster van Nederland, is de Franse keuken helemaal terug. Ook de Fransen kunnen verdomd goed met groenten koken, en de bistro’s en brasseries zie je inderdaad weer vaker in het straatbeeld, met moderne varianten op klassiekers als de steak tartare en de crème brûlée.

Voor al die moderne twisten is in Luitens nieuwe boek De makkelijke Franse keuken nauwelijks plek. Dit is een verzameling van haar favoriete Franse recepten, en daarmee een doorsnede van de traditionele Franse keuken.

U kunt rekenen op hoofdstukken met recepten met groente, met vlees, met vis, kaas en aardappels, er zijn gebakjes en toetjes, voorgerechten en aperitiefjes en tekstuele tussendoortjes met een top-5 van Parijse brasseries en menusuggesties en verhaaltjes over kaastrolleys, bouchons in Lyon en de bouillabaisse in Marseille.

Zoals je van Luiten kunt verwachten, is alles niet te moeilijk én hartstikke vrolijk opgeschreven. De francofiel in Luiten heeft al haar voorliefde voor Frankrijk in dit boek gestopt en dat werkt aanstekelijk. Dus voor wie, net als wij, nog niet over de Franse keuken is, of klaar is voor een Franse comeback, is dit een prachtige aankoop.