Rusland geeft in beslag genomen Oekraïense schepen terug

Drie Oekraïense schepen waren volgens Moskou illegaal Russische wateren binnengevaren. De inbeslagname een jaar geleden leidde tot oplopende spanningen tussen beide landen.
Een Oekraïense sleepboot op sleeptouw door een schip van de Russische kustwacht in de haven van Kertsj, zondag op de Krim.
Een Oekraïense sleepboot op sleeptouw door een schip van de Russische kustwacht in de haven van Kertsj, zondag op de Krim. Foto Krym 24/AP

Rusland geeft drie in beslag genomen marineschepen terug aan Oekraïne. Dat heeft het Russische persbureau TASS maandagochtend gemeld. Het bericht wordt bevestigd door zowel het Oekraïense als het Russische ministerie van Defensie. Volgens de Russen vindt de overdracht maandag plaats. Waar dat gebeurt en waar de schepen naartoe worden gebracht, is niet bekend. Kiev houdt het op een haven „op het vasteland van Oekraïne”.

De Nikopol, Berdjansk en Jany Kapoe werden in november vorig jaar geënterd in Straat van Kertsj omdat ze volgens Rusland illegaal de grens over waren gestoken. Het zeerechttribunaal van de Verenigde Naties oordeelde dat Rusland onrechtmatig handelde. Daarbij werden de schepen door de Russische marine beschoten en werden 24 Oekraïense opvarenden gevangengenomen. Drie van hen raakten gewond. In navolging van dat incident legde Oekraïne deze zomer een Russische tanker aan de ketting.

De inbeslagname van de drie Oekraïense schepen was in november vorig jaar het laatste in een reeks incidenten tussen de twee landen in de Zee van Azov. Die zeestraat scheidt het Russische vasteland van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

De 24 opvarenden die vorig jaar door Rusland werden opgesloten, werden al eerder vrijgelaten. Zij waren in september onderdeel van een grootschalige gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.

President Zelensky had naar eigen zeggen geen keus: hij moest MH17-verdachte Tsemach laten gaan. Wat weten we over de gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne?