Spanningen lopen op rond belegerde universiteit Hongkong

In de technische universiteit hebben zich honderden betogers verschanst. De politie houdt hen binnen, maar is nog niet binnengevallen.
Demonstranten gooien bij de technische universiteit in Hongkong met molotovcocktails naar de politie.
Demonstranten gooien bij de technische universiteit in Hongkong met molotovcocktails naar de politie. Foto Ye Aung Thu/AFP

De politie van Hongkong heeft maandag haar linies rond de technische universiteit versterkt. Agenten vuurden traangas en rubberkogels af terwijl zich binnen betogers verschansen met molotovcocktails en andere wapens, meldt persbureau Reuters. De politie is door een aantal barricades gebroken en heeft de campus omsingeld.

Betogers hadden in de nacht, die wederom gewelddadig verliep, op toegangswegen naar de universiteit barricades opgeworpen, meldt Reuters. Een brug werd in brand gestoken en een agent werd neergeschoten met pijl-en-boog. De politie kwam desondanks dichter bij het complex en houdt onder meer de toevoer van water en voedsel tegen.

De politie heeft gedreigd met scherp te zullen schieten wanneer de demonstranten zich niet overgeven. Het grootste gedeelte van de campus is nog in handen van de demonstranten. Volgens Reuters probeerden tientallen betogers uit de universiteit te ontsnappen, om vervolgens vast te lopen in de politielinies, of weer naar binnen gedreven te worden. De vraag is of de politie van plan is de universiteit binnen te vallen. Naar schatting bevinden zich binnen enkele honderden betogers.

Gezichtsbedekking

Terwijl de spanningen in de universiteit oplopen, deed het hooggerechtshof van Hongkong een voor de betogers gunstige uitspraak: het verbod op gezichtsbedekking wordt geschrapt. De vorige maand ingevoerde maatregel is in strijd met de grondwet, oordeelde het hooggerechtshof in de stad maandag, melden internationale persbureaus. „De beperkingen die het verbod op fundamentele rechten legt, gaan verder dan wat redelijkerwijs noodzakelijk is.”

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, voerde het verbod vorige maand in omdat de protesten die al maanden tegen haar regering worden gehouden voor „zeer ernstig gevaar” zorgden. Alleen deze maand al zijn volgens de Engelstalige Chinese krant South China Morning Post bijna 370 mensen aangehouden op grond van het verbod.

Maskers waren voor veel demonstranten een dankbaar middel om hun identiteit te verhullen voor politieagenten of de vele beveiligingscamera’s in Hongkong. Het verbod is al sinds de invoer omstreden. Lam beriep zich op een wet die stamt uit de tijd dat Hongkong een Britse kroonkolonie was en die het bestuur van de stad verstrekkende bevoegdheden geeft in het geval van een noodsituatie. De laatste keer dat een bestuurder van Hongkong die wet toepaste, was in 1967.

Er zijn sinds de volkswoede uitbrak meer dan vierduizend mensen aangehouden. De meesten van hen zijn studenten. Deze maand kwamen bij de protesten, die in juni begonnen uit woede om een uitleveringswet, twee mensen om het leven. Lam heeft de uitleveringswet formeel ingetrokken maar de demonstranten concentreren zich inmiddels op haar aftreden en eisen meer directe democratie in Hongkong. De stad is een speciale administratieve regio van China en kiest zijn eigen bestuur niet.