Prijsverhoging brandstof

Iran sluit internet af na massaal protest

Na twee dagen van landelijke protesten in Iran wegens het besluit de brandstofprijzen te verhogen, heeft de regering zondag het internet platgelegd. Bij de betogingen kwamen twee mensen om, een politie-agent in de westelijke stad Kermanshah en een burger in de zuidelijke plaats Sirjah, Ook zijn volgens de Iraanse staatsmedia duizend mensen gearresteerd. Het internet is 24 uur lang afgesloten uit angst dat de protesten verder groeien.

De brandstofprijzen werden vrijdag met 50 procent verhoogd. Ze behoren overigens nog altijd tot de laagste ter wereld: nog geen 15 eurocent per liter benzine. Daarnaast heeft de regering onder leiding van president Hassan Rohani brandstofrantsoenen ingesteld. De regering zegt de opbrengsten nodig te hebben om armoede te bestrijden, maar heeft het geld vooral nodig om de schade op te vangen van de Amerikaanse economische sancties. Sinds vrijdag vinden er in het hele land protesten plaats. Niet alleen in hoofdstad Teheran, maar ook in Isfahan, Tabriz, Shiraz, Bushehr en Yazd. Demonstranten blokkeren meerdere wegen met auto’s.

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zondag op de staatstelevisie gezegd dat hij achter het besluit van de regering staat en heeft de protesten veroordeeld. Hij beschuldigde de demonstranten en het buitenland van „sabotage”, zonder daar verder op in te gaan. De demonstranten noemde hij „boeven” die gesteund worden door de vijanden van Iran.

In het buurland Irak, waarmee Iran nauwe banden onderhoudt, zijn er sinds begin oktober bij soortgelijke onlusten al ruim 300 doden gevallen. (NRC)