Nederlandse kunstdetective vindt gestolen ring van schrijver Oscar Wilde

De in 2002 gestolen ring
De in 2002 gestolen ring Foto John Thys / AFP

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft een verloren gewaande ring van Oscar Wilde opgespoord, meldde de NOS zaterdag. De Ierse schrijver schonk de ring in 1876 aan de Universiteit van Oxford, waar hij in 2002 werd gestolen door een schoonmaker. Brand heeft jarenlang naar de ring gezocht. De schoonmaker heeft na zijn arrestatie altijd beweerd dat hij de ring, die de vorm heeft van een riem met een gesp, heeft omgesmolten. Maar Brand vond dit een ongeloofwaardig verhaal, zei hij tegen de NOS. „De meeste dieven zeggen zoiets, zodat ze niet hoeven te verraden aan wie ze iets hebben verkocht.”

Hij vermoedde dat de ring onderdeel was van de buit van een grote kunstroof in 2015 in het Londense Hatton Garden. Volgens de geruchten was er onder andere een Victoriaanse ring gestolen. De ‘Indiana Jones van de kunstwereld’ wist via tussenpersonen de persoon te vinden die de ring bezat. „Hij of zij, want ik weet zelf niet wie het was, had die ring waarschijnlijk ooit gekocht als een gewone Victoriaanse ring. Voor misschien een paar honderd pond.” Op 4 december zal Brand het sieraad tijdens een officiële ceremonie aan de Universiteit van Oxford overhandigen. (NRC)