Medicijnen Mogelijk honderdduizenden proefdieren per jaar minder nodig door nieuwe richtlijn

Een nieuwe richtlijn voor onderzoek naar de veiligheid van medicijnen bij zwangerschap maakt dat jaarlijks wereldwijd mogelijk 300.000 tot 400.000 minder proefdieren nodig zijn. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maandag. De instantie heeft meegewerkt aan de richtlijn, die is opgesteld door registratieautoriteiten en farmaceuten.

De nieuwe richtlijn spaart dierenlevens doordat proefdieren pas later in het traject aan bod komen. Medicijnenonderzoek verloopt in vier fases. Tot nu toe worden al dieren ingezet voor fases 1 en 2, maar volgens de nieuwe regels hoeft dat pas op grote schaal in fase 3. Tegen die tijd is volgens het CBG al ongeveer driekwart van de middelen afgevallen.

Ook kan meer gebruikgemaakt worden van onderzoek in vitro, ofwel op gekweekte cellen. Als een middel daarbij al onveilig blijkt, valt het nieuwe medicijn meteen af.

De nieuwe richtlijn gaat naar verwachting later dit jaar in. (NRC)