Max Verstappen beloont zichzelf nu wel in Brazilië

Formule 1 In de Grote Prijs van Brazilië reed Max Verstappen in zijn Red Bull vanaf pole position naar de zege. Mede door twee perfecte pitstops.

In de vreugde om zijn derde overwinning van het seizoen, en de achtste in zijn loopbaan, vergat Max Verstappen de medewerkers van team Red Bull niet. „Dank jullie wel jongens, we hebben dit als team geklaard.” De Nederlander reed in de Grote Prijs van Brazilië vanaf pole position op indrukwekkende wijze naar de zege. Met nog een grand prix te gaan, staat Verstappen nu op de derde plaats in het wereldkampioenschap.

Verstappen liet vanaf de start op het circuit van Interlagos zien dat er niet met hem te spotten viel. „Wat een heerlijke race, ik heb ervan genoten. Vooral de manier waarop was geweldig, dat kon bijna niet beter”, riep hij na afloop over de boordradio.

Vorig jaar reed hij in Brazilië ook het grootste deel van de race aan de leiding, maar na een botsing met achterblijver Esteban Ocon, moest Verstappen toen de zege alsnog aan Lewis Hamilton laten.

Deze keer verliep de wedstrijd in het voordeel van Verstappen, die zijn grote racetalent opnieuw liet zien. Maar ook het vakmanschap van zijn team in de pit droeg bij aan de overwinning. Tot twee keer toe probeerde Hamilton de koppositie van Verstappen over te nemen via een slimme timing van zijn pitstops, maar beide keren reageerde Red Bull met een bijna perfecte bandenwissel.

Bij de eerste, na twintig ronden, ging het nog bijna mis doordat de Poolse coureur Robert Kubica Verstappen bij het uitrijden van de pitstraat hinderde. Hij kwam daardoor achter Hamilton terug op de baan. Verstappen stak vervolgens door één lange inhaalactie Kubica, Charles Leclerc én Hamilton voorbij.

Safety car

Een neutrale fase na vijftig van de 71 ronden bleek cruciaal. De safety car kwam de baan op na het uitvallen van de Fin Valtteri Bottas, die met zijn Mercedes stil kwam te staan op een gevaarlijke plaats. Verstappen nam een gok een maakte een derde pitstop. Verstappen wist dat hij opnieuw achter Hamilton de baan op zou komen. Maar bij de herstart, tien ronden voor het einde, toonde hij zich weer eens grootmeester in het inhalen.

De slotfase van de race was hectisch. Eerst was er de clash tussen de twee Ferrari’s: Leclerc en Sebastian Vettel kwamen zes ronden voor het eind licht met elkaar in aanraking en vielen allebei uit met een lekke band.

Even later reed Hamilton Alexander Albon, de Thaise teamgenoot van Verstappen, van de baan. Voor deze actie kreeg de Britse wereldkampioen een uur na afloop van de race een tijdstraf van vijf seconden. Hierdoor viel hij terug van de derde naar de zevende plaats.

De Fransman Pierre Gasly reed in de slotfase in zijn Toro Rosso naar de tweede plaats. De Spanjaard Carlos Sainz (McLaren), die als laatste was gestart, schoof door de straf van Hamilton op naar de derde plaats.

Over twee weken eindigt het Formule 1-seizoen met de Grote Prijs van Abu Dhabi. (NRC)