Justitie onderzoekt racistische uitlatingen supporters FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft inmiddels toegegeven dat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune racistisch is bejegend.
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch.
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Foto Henk van Esch/ANP

Het Openbaar Ministerie stelt samen met de politie een onderzoek in naar de racistische uitlatingen afgelopen weekend door supporters van FC Den Bosch. Er wordt bekeken „wat er precies is voorgevallen” en wie daarbij betrokken waren, meldt justitie maandag. Daarbij wordt onder meer beeldmateriaal van de wedstrijd bekeken.

De eerstedivisiewedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior werd zondag ruim tien minuten stilgelegd nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door supporters van de Brabantse thuisclub. De aanvaller zei na afloop van de wedstrijd dat hij werd uitgemaakt voor „k-zwarte, k-neger, katoenplukker en Zwarte Piet”.

Lees meer over het stilleggen van de wedstrijd in Den Bosch: „Denk je dat we dit anno 2019 moeten accepteren ofzo?”

Een woordvoerder van het OM zegt dat het „gek zou zijn” als niet naar de verwensingen wordt gekeken, maar dat op dit moment geen sprake is van een strafrechtelijk onderzoek. „We gaan kijken wat er precies is gebeurd en wat we hier verder mee gaan doen.” Excelsior laat weten dat Mendes Moreira geen aangifte heeft gedaan. De speler wil eerst het onderzoek afwachten.

Aangifte trainer FC Den Bosch

Erik van der Ven, de trainer van FC Den Bosch, deed maandag aangifte van bedreiging. Hij zou bedreigd zijn omdat hij Mendes Moreira na de wedstrijd een „zielig mannetje” noemde. Van der Ven legde zondagavond bij FOX Sports uit dat dit „achteraf niet slim” was. De uitspraak was volgens de trainer een reactie op de provocerende wijze waarop Mendes Moreira zijn doelpunt vierde na het hervatten van de wedstrijd.

FC Den Bosch ontkende aanvankelijk dat het om racisme ging, maar concludeerde maandag dat er „wel degelijk racistische uitlatingen zijn gedaan” vanaf de tribune. De club zegt met deze „blunder” de „plank volledig misgeslagen” te hebben en biedt excuses aan „aan iedereen en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.”

Voetbalbond KNVB maakte zondag al bekend dat met de club wordt bekeken „hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt”. Ook de tuchtrechter van de KNVB gaat het incident onderzoeken. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) mengde zich maandag ook in de discussie. Hij eist volgens persbureau ANP dat de KNVB meer concrete actie neemt tegen racisme.