Gelekt

New York Times bezit geheime documenten over de onderdrukking van Oeigoeren in China

De staat moest strijden tegen „terreur, infiltratie en separatisme” en daarbij moesten „alle organen van de dictatuur” ingezet worden en „absoluut geen medelijden” getoond, zei de Chinese president Xi Jinping tijdens een toespraak in april 2014 die in handen is van The New York Times. De toespraak is onderdeel van een gelekt dossier van ruim vierhonderd pagina’s. De krant spreekt van „een van de grootste lekken van Chinese overheidspapieren in de afgelopen decennia”. Het gaat om geheime richtlijnen en speeches van hooggeplaatste functionarissen. The New York Times ontving de documenten van een anonieme Chinese politicus, die Xi verantwoordelijk zou willen houden voor het gevoerde beleid, dat het op grote schaal opsluiten van moslims in China in gang zette. Xi hield de speech uit 2014 enkele weken nadat Oeigoerse militanten ruim 150 mensen neerstaken tijdens een terreuraanval in de provincie Xinjiang, waarbij tientallen doden vielen. In die regio zijn de afgelopen jaren zeker een miljoen mensen vastgezet, overwegend Oeigoeren. De documenten tonen hoe de campagne tegen moslims zich de afgelopen jaren gestaag uitbreidde. (NRC)