Facebook weert advertentie biografie Ahmed Aboutaleb

De omslag van het boek toont de burgemeester van Rotterdam. Mogelijk hebben de systemen van Facebook dat herkend als politiek geladen.
Ahmed Aboutaleb, hier bij de opening van een winkel in het centrum van Rotterdam, werkte niet mee aan het boek in kwestie.
Ahmed Aboutaleb, hier bij de opening van een winkel in het centrum van Rotterdam, werkte niet mee aan het boek in kwestie. Foto Koen van Weel/ANP

Een advertentie voor een boek over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is tegengehouden door Facebook. Dat bevestigt zowel Facebook als uitgever De Bezige Bij maandagochtend aan NRC. De twee partijen hebben maandagochtend contact met elkaar gehad en De Bezige Bij zal de advertentie opnieuw indienen.

Het boek Ahmed Aboutaleb, Overal de Eerste van journalisten Elisa Hermanides (Trouw) en Ruben Koops (Het Parool) werd dit weekend twee keer als advertentie aangeboden aan Facebook. Beide keren volgde een automatisch antwoord van Facebook, waarin stond dat de advertentie niet voldeed aan de eisen van het platform. „Op grond van maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek”, stond er volgens uitgever Francien Schuursma in de mail.

Een woordvoerder van Facebook Benelux zegt de advertentie niet te hebben gezien en het specifieke geval dus niet te kunnen beoordelen. „Maar dit laat wel zien hoe ingewikkeld het is om te bepalen wat precies een politieke advertentie is.”

Twitter

In tegenstelling tot Twitter, waar ze per volgende maand in de ban worden gedaan, zijn politieke advertenties welkom op Facebook. Die moeten dan alleen wel als zodanig worden aangekondigd. Gebeurt dat niet en herkent het systeem politieke elementen aan een advertentie, dan kan het gebeuren dat deze wordt geweigerd.

Mogelijk zag het systeem het omslag met daarop de foto van de burgemeester van Rotterdam aan als politiek element. Iets anders was er volgens Schuursma niet te zien in de voorgestelde advertentie. De Bezige Bij registreert zich nu op Facebook als partij die „maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek” mag adverteren.