Vanaf 2022 vlakt de economische groei verder af. Het bruto binnenlands product groeit na de huidige kabinetsperiode nog wel, maar die groei zwakt tot 2025 naar verwachting af tot jaarlijks 1,1 procent. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) maandag in zijn middellangetermijnverkenning.
Opvallend is ook dat de koopkracht helemaal niet meer toeneemt. Dit komt doordat de lonen slechts beperkt stijgen en bijvoorbeeld de zorg- en pensioenpremies juist toenemen. Het begrotingsoverschot slaat na volgend jaar om in een -tekort, en dat blijft de jaren daarna ook zo. De omslag heeft vooral te maken met de stijgende zorguitgaven, maar wordt tegelijk getemperd door de verwachte lage rente.
De Nederlandse economie groeit nu al ruim vijf jaar op rij, vorig jaar met 2,7 procent. Vorige week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek opnieuw een groei in het derde kwartaal, van 0,4 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. De goede cijfers waren er ondanks onzekerheden over handelsoorlogen en de Brexit.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data51920640-8c7238.jpg)
De verkenning van het CPB is bedoeld als bouwsteen voor toekomstig beleid, en is onder meer gebaseerd op de Miljoenennota. Ook het pensioen- en het klimaatakkoord zijn erin meegenomen. Politieke partijen gebruiken de verkenning bijvoorbeeld voor hun verkiezingsprogramma’s.