belangenverstrengeling

Ruim 200.000 Tsjechen eisen vertrek van premier en miljardair Andrej Babis om zijn zakelijke belangen

Ruim 200.000 Tsjechen zijn zaterdag in Praag de straat op gegaan uit protest tegen de Tsjechische premier Andrej Babis. De demonstranten eisen zijn vertrek vanwege verschillende onderzoeken die lopen wegens fraude en belangenverstrengeling. Ook zijn ze ontevreden over het beleid van president Milos Zeman, die nauwere banden met Rusland en China zoekt.

Het protest vond plaats aan de vooravond van de verjaardag van de Fluwelen Revolutie, afgelopen zondag 30 jaar geleden. Organisator van de demonstratie is Million Moments for Democracy, een jongerenbeweging die dit voorjaar al een kwart miljoen demonstranten op de been bracht. De manier waarop miljardair Andrej Babis, eigenaar van de megaholding Agrofert Group en oud-minister van Financiën, zijn zakelijke en politieke belangen combineert, trekt al langer de aandacht. Hoewel hij zijn belangen in een trustfonds heeft gezet, deelt hij nog steeds mee in de winst. Daarbij beslist Babis als politicus mee over de verdeling van miljoenen euro’s aan Europese subsidies, waarvan zijn bedrijven profiteren.

Ook zou Babis onterecht subsidies hebben ontvangen voor de bouw van een resort buiten Praag. (NRC)