Man aangehouden voor bedreigen columnist Özcan Akyol

AD-columnist Özcan Akyol deed aangifte omdat hij via een anoniem account op Twitter bedreigd werd. Een 30-jarige man is aangehouden.
De politie heeft een Amsterdammer aangehouden voor het bedreigen van columnist Akyol.
De politie heeft een Amsterdammer aangehouden voor het bedreigen van columnist Akyol. Foto ANP

Een 30-jarige Amsterdammer is maandag aangehouden omdat hij AD-columnist Özcan Akyol en zijn dochter online met de dood zou hebben bedreigd. De verdachte zat volgens de politie achter een anoniem Twitter-account waarmee in juli 2018 meerdere dreigende tweets gericht aan de schrijver uit Deventer werden verstuurd.

De woning van de man is ook doorzocht, waarbij spullen in beslag werden genomen. De politie wil niet zeggen om wat voor goederen het gaat.

„Akyol wordt regelmatig anoniem door mensen digitaal benaderd en door hen bedreigd, belasterd, beledigd of gediscrimineerd”, schrijft de politie. Eerder dit jaar werd al een man veroordeeld die Akyol via Facebook beledigende teksten had gestuurd.

Lees over de eerdere dreigementen en veroordeling: Vier dagen cel voor beledigen Özcan Akyol

De tweets waren van „dusdanige dreigende aard” dat Akyol aangifte deed. Na een rechtshulpverzoek aan de Amerikaanse justitie werd via Google de identiteit van de Amsterdammer achterhaald. De politie kreeg een paar weken geleden, dus bijna anderhalf jaar later, uiteindelijk de informatie doorgestuurd. „Het is een stroperige, lange procedure, maar we zijn wel blij met de uitslag”, zegt de politiewoordvoerder.

‘Kleine overwinning’

„Deze idioot dreigde ook mijn dochter iets aan te doen. Dat is wel een grens, zeg maar”, schrijft Akyol op Twitter . Tegen NRC zegt de columnist meer dan tien keer aangifte te hebben gedaan van bedreigende of discriminerende berichten die hij online heeft ontvangen.

Tegenwoordig doet Akyol dat alleen nog als zijn kinderen erbij betrokken zijn. De schrijver noemt het een „kleine overwinning” dat de vermoedelijke dader is opgepakt en zegt te hopen op „een stevige veroordeling” om een voorbeeld te stellen.