FC Den Bosch onderzoekt racistische uitlatingen tegen Excelsior-speler

De wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior werd tijdelijk stilgelegd, nadat Excelsior-spits Mendes Moreira racistisch werd bejegend door fans van FC Den Bosch. De club sprak aanvankelijk tegen dat het om racisme ging, maar gaat het nu toch onderzoeken.
Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. Na de wedstrijd reageerde hij boos en teleurgesteld. „Het doet mij pijn.”
Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. Na de wedstrijd reageerde hij boos en teleurgesteld. „Het doet mij pijn.” Foto Henk van Esch/ANP

FC Den Bosch gaat onderzoeken wat een deel van de fans tijdens het eerstedivisieduel tegen Excelsior heeft geroepen naar Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira. De wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie werd zondag stilgelegd door scheidsrechter Laurens Gerrets, omdat Mendes Moreira racistisch werd bejegend door toeschouwers van de thuisclub.

De thuisclub sprak aanvankelijk tegen dat het om racisme ging, maar zag na uitspraken van Mendes Moreira toch aanleiding tot nader onderzoek. De speler reageerde na de wedstrijd boos en teleurgesteld. „Het doet mij pijn.” Ook de tuchtrechter van de KNVB zal het incident onderzoeken.

Vanuit het thuisvak zouden in de eerste helft racistische geluiden hebben geklonken als Moreira aan de bal was. Toen het duel eenmaal stillag zong de harde kern van de thuisclub sinterklaasliedjes. Ook toonden de supporters een spandoek met daarop de tekst: ‘M-side hartje Zwarte Piet’. Eerder op de dag liepen de supporters met dat spandoek bij de sinterklaasintocht in Den Bosch, waarbij ze de confrontatie zochten met tegenstanders van Zwarte Piet.

FC Den Bosch liet kort na de wedstrijd in een verklaring weten zich te distantiëren van „alles wat hiermee te maken heeft” en krachtig op te treden tegen stadionbezoekers die zich schuldig maken aan racisme of discriminatie. In eerste instantie zei de club dat het ging om zogenaamde ‘kraaiengeluiden’ die „dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde”. Spelers van „willekeurig de tegenstander” zouden vaker zo’n ‘kraaienconcert’ krijgen op het moment dat ze aan de bal zijn.

‘Boos en teleurgesteld’

Ahmad Mendes Moreira reageerde na afloop boos tegenover de camera’s van Fox Sports. De trainer van FC Den Bosch Erik van der Ven zou de speler een „zielig mannetje” genoemd hebben, zegt de spits van Excelsior: „Hij zegt dat ik een zielig mannetje ben. Denk je dat we dit anno 2019 moeten accepteren ofzo?”

Lees ook: Rookbommen en ME, maar ‘geen grote calamiteiten’ bij sinterklaasintocht Den Bosch

Hij is „boos en teleurgesteld” over de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd: „Vanaf de eerste minuut begint het al en wordt er k-zwarte, k-neger, katoenplukker en Zwarte Piet gezegd.” Mendes Moreira wist dat er zondag in Den Bosch gedemonstreerd werd door pro-pieten. „Het is dan wel heel toevallig dat dit tegen mij wordt gezegd. Dat doet mij veel pijn.”

De uitspraken van de speler zijn voor FC Den Bosch aanleiding om te gaan „achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune”. De KNVB zegt in een verklaring dat het samen met de club zal bekijken „hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt”.

‘In bescherming genomen’

Scheidsrechter Gerrets zei in de rust tegen Fox Sports dat hij Mendes Moreira „in bescherming wilde nemen”, omdat hij „emotioneel” was. In de eerste helft legde hij het duel stil. Volgens FC Den Bosch hebben spelers en staf toen „het gevoel weg kunnen nemen dat de geluiden richting de speler discriminerend bedoeld waren”, aldus de eerste verklaring.

Na een korte rustperiode wilde Excelsior volgens de scheidsrechter doorspelen en werd de wedstrijd hervat. Vervolgens scoorde Moreira de 1-2. De wedstrijd is uiteindelijk geëindigd in 3-3. De KNVB laat weten dat het protocol voor spreekkoren bij de wedstrijd op correcte wijze gehanteerd is.