Rookbommen en ME, maar ‘geen grote calamiteiten’ bij sinterklaasintocht Den Bosch

In de Brabantse hoofdstad waren honderden agenten op de been om de intocht in goede banen te laten lopen.
Voorstanders van Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Den Bosch.
Voorstanders van Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Den Bosch. Foto Robin Utrecht/ANP

Bij de sinterklaasintocht in het centrum van Den Bosch zondag heeft een politiemacht van een paar honderd agenten voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit elkaar gehouden. Hierbij heeft de politie één aanhouding verricht.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet had aangekondigd zondag in Den Bosch te zullen demonstreren tegen het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo’n 150 actievoerders waren daarvoor met bussen vanuit Amsterdam naar Den Bosch afgereisd. Ook was bekend dat leden van de harde kern van voetbalclub FC Den Bosch zich bij de tegendemonstratie zouden voegen. Tijdens de intocht was een spandoek van de club zichtbaar.

Lees ook over de intochten van zaterdag: Hoe een politiemacht confrontaties bij intochten Sinterklaas voorkomt

De politie spreekt van een intocht zonder grote calamiteiten, hoewel volgens sommige aanwezigen er af en toe een grimmige sfeer in de stad heerste. Toen de stoet de Wilhelminabrug overkwam, werd aan de route een rookpot afgestoken. Het is volgens de politie niet duidelijk wie het rookvuurwerk afstak. Er werd verder veel over en weer gescandeerd; het pro-Zwarte Pietenkamp had een demonstratievak op de Markt, de demonstranten tegen de traditionele verschijning van Zwarte Piet stonden even verderop bij de Wilhelminabrug.

Terwijl de stoet was aangekomen op de Markt, werd even buiten het stadscentrum een steen naar een ME-busje gegooid. De gooier werd gearresteerd. De elf demonstranten die zaterdag bij de landelijke intocht in Apeldoorn werden opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten. Onder hen was ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Zondagmiddag vonden ook intochten in Utrecht en Amsterdam plaats, die rustig verliepen.