Strijd om technische universiteit Hongkong escaleert

De politie heeft het terrein van de Polytechnische Universiteit in Hongkong omsingeld en is door de demonstranten met stenen en brandbommen bekogeld.
Demonstranten in Hongkong schieten met pijl en boog op de politie.
Demonstranten in Hongkong schieten met pijl en boog op de politie. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

In Hongkong heeft de strijd om de Polytechnische Universiteit tussen de politie en demonstranten na een zeer onrustige nacht maandagochtend lokale tijd in alle hevigheid voortgeduurd. De politie heeft het universiteitsterrein omsingeld en zette waterkanonnen en traangas in. Er zijn gedurende de nacht 38 mensen gewond geraakt, meldt Reuters.

De demonstranten gooiden op hun beurt met stenen en brandbommen en veel van hen hebben geprobeerd te ontsnappen. Bij de ingang van het universiteitsterrein brak een grote brand uit.

De politie waarschuwde zondagavond Nederlandse tijd in een verklaring met scherp te gaan schieten als de demonstranten dodelijke wapens en ander geweld blijven gebruiken. Een agent is zondag door een pijl in zijn been geraakt en behandeld in het ziekenhuis.

Lees ook deze reportage van correspondent Garrie van Pinxteren: In Hongkong zijn ze klaar voor de gewelddadige strijd

Honderden demonstranten, voornamelijk studenten, hebben zich opgesloten in de Polytechnische Universiteit, waar de protesten tegen de regering de laatste tijd zijn geconcentreerd. Ze hebben afgelopen weekend enkele bruggen rond het terrein in brand gestoken, om te voorkomen dat de politie verder kon komen.

Volgens Reuters probeerde een grote groep studenten uit angst voor een bloedbad het universiteitsterrein maandagochtend te verlaten, maar werd tegengehouden door de enorme politiemacht. De directeur van de universiteit zei in een videoboodschap juist een overeenkomst te hebben gesloten met de politie over het tijdelijk staken van de bestorming om de studenten de gelegenheid te geven het terrein te verlaten.

In de nacht van zondag op maandag trachtten ook duizenden bewoners vanuit wijken om de universiteit heen door de politieblokkades heen te breken om de vastzittende studenten te bevrijden, maar hun pogingen zijn mislukt. Er zijn explosies en schoten gehoord. De politie bevestigt dat een officier die zich bedreigd voelde drie schoten heeft gelost, meldt The South China Morning Post.

Steeds fellere protesten

De protesten in Hongkong zijn de afgelopen week steeds gewelddadiger geworden, nadat maandag een student overleed na een val van het dak van een parkeergarage bij ontruimingsacties. Een 70-jarige omstander overleed nadat hij geraakt was door een baksteen.

Er wordt al een half jaar gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van China en het beleid van de regering van Carrie Lam. Zaterdag werd voor het eerst het Chinese leger ingezet, militairen van van het Chinese Volksbevrijdingsleger hielpen in burgerkleding met het opruimen van barricades. Scholen en crèches in Hongkong zijn sinds vorige week dinsdag dicht en blijven ook maandag gesloten.