Sinterklaasintocht

Arrestaties maar geen grote incidenten tijdens intochten

In de meeste Nederlandse gemeenten staat vandaag de intocht van Sint en Piet op het programma. Vorig jaar liep het kinderfeest op meerdere plaatsen uit de hand. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet gaat dit keer demonstreren in acht steden. Er zijn tegendemonstraties aangekondigd. In dit blog houdt NRC het nieuws rond de intochten bij.

Geen grote incidenten tijdens intochten

De intocht van Sinterklaas is in de meeste plaatsen afgelopen. Hoewel de sfeer in sommige steden even grimmig werd vanmiddag, bleef het door heel Nederland over het algemeen rustig. Een samenvatting:

 • Op de landelijke intocht in Apeldoorn kwamen ongeveer 25.000 bezoekers af. In de stad werden twaalf arrestaties verricht, ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd opgepakt, meldt persbureau ANP. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers kijkt terug op een „fantastisch feest”.
 • In Dordrecht werd één aanhouding verricht, het gaat om een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht.
 • In Groningen, Nijmegen en Leeuwarden was de sfeer vanmiddag gespannen, maar deden zich geen grote incidenten voor.
 • In Emmen werd met rookbommen en eieren gegooid door voorstanders van Zwarte Piet. De intocht werd daar op het laatste moment omgeleid.
 • In Alkmaar demonstreerde KOZP-frontman Jerry Afriyie vandaag mee. De politie greep in om voorstanders van Zwarte Piet bij het demonstratievak van Kick Out Zwarte Piet weg te houden. De groep wil in gesprek met premier Mark Rutte.
 • In Den Haag verliep de demonstratie volgens de politie „ordelijk en feestelijk”. Wel werden vijf personen aangehouden: drie voor zaken niet gerelateerd aan de intocht, twee aanhangers van KOZP zouden geweigerd hebben weg te gaan van het Plein.
 •  
  Update (18.45): Deze tekst is aangevuld met extra informatie over aanhoudingen.

  Sinterklaas in Groningen. Foto Reyer Boxem

  Eén aanhouding in Dordrecht, KOZP noemt demonstratie 'succesvol'

  In Dordrecht heeft de politie vanmiddag één aanhouding verricht. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

  Een woordvoerder van KOZP zei tegen RTV Rijnmond dat de anti-Zwarte Pieten-demonstratie in Dordrecht „succesvol” is verlopen. „We brengen hiermee een gesprek op gang en laten zien dat roetveegpiet leuk is voor iedereen.”

  Ruim 25.000 toeschouwers bezochten landelijke intocht

  De landelijke intocht in Apeldoorn is goed bezocht. De gemeente schat dat er ruim 25.000 mensen aanwezig waren. Het Raadhuisplein, het eindpunt van de intocht, werd aan het eind van de ochtend afgesloten omdat het plein vol was. Daardoor kwamen veel toeschouwers die op weg waren naar het plein stil te staan. Vanwege de drukte werden zij vervolgens ook niet meer toegelaten op veel andere delen langs de route.

  Sinterklaas en zijn pieten legden zo'n 800 meter af door het centrum van Apeldoorn, waar zij iets minder dan een halfuur over deden.

  Publiek en pieten tijdens de intocht in Apeldoorn. Foto Vincent Jannink/ANP

  KOZP wil gesprek met premier Mark Rutte

  Kick Out Zwarte Piet wil rond de tafel met premier Mark Rutte. Dat heeft de actiegroep vandaag tijdens de demonstratie in Den Haag gezegd, meldt verslaggever Titia Ketelaar.

  Volgens voorman Mitchell Esajas heeft de premier zich te stil gehouden over een eerdere aanval op de actiegroep in de Hofstad vorige week. Esajas vroeg de menigte: „En wat zei de premier? Niks.” Daarop werd „boe” geroepen. Esajas vervolgde: „Wie stil is zwijgt en stemt daarmee toe.” KOZP eist voor 5 december een onderhoud met premier Rutte.

  De demonstratie in Den Haag is inmiddels afgelopen. KOZP is onder begeleiding van de politie naar het station Den Haag Centraal gebracht.

  Foto Phil Nijhuis/ANP

  Politie komt in actie in Groningen, weer snel rustig

  Ook in Groningen is het weer rustig. Even daarvoor greep de politie in bij het vak van pro-Zwarte Piet-demonstranten, onder meer met politie te paard. Vanuit dit vak werd "schaam je kapot" gezongen richting KOZP-demonstranten, die drie meter verderop stonden.

  Ook werd er een blik bier in het vak van de tegenstanders gegooid. De demonstranten van KOZP stappen inmiddels weer in de bus, de voorstanders van Zwarte Piet zijn de stad ingetrokken.

  In Leeuwarden was de sfeer eveneens gespannen, maar ook daar is de rust weer snel wedergekeerd. NRC-verslaggever Kasper van Laarshoven zag dat er drie eieren en pepernoten richting de demonstranten van KOZP werden gegooid. De anti-Zwarte Piet-demonstranten voelden zich „goed beveiligd” door de politie.

  Twitter avatar MarkMiddel Mark Middel Na tien minuten vindt de politie de stare-down op drie meter van elkaar toch niet zo’n goed idee meer en wordt er ingegrepen in Groningen. https://t.co/NPQVxfgi2I

  Beelden van de intocht in Apeldoorn

  De landelijke intocht vond vandaag plaats in Apeldoorn, dat zag er zo uit:

  Rust is wedergekeerd in Emmen

  In Emmen is het weer rustig. De politie greep hier in op het Raadhuisplein, de locatie werd om die reden geschrapt uit de route. Op het plein werd met rookbommen en eieren gegooid. Agenten hebben hun wapenstok gebruikt, meldt de politie. Voorstanders van Zwarte Piet kregen het aan de stok met de politie.

  Een agent ter plaatse zegt tegen NRC dat er een „onbekend aantal arrestaties” is verricht. Een woordvoerder van de politie kan dit nog niet bevestigen.

  Demonstratie op Curaçao tegen Zwarte Piet

  Op Curaçao wordt vandaag ook gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Enkele tientallen demonstranten hebben zich op het eiland verzameld, zij verzetten zich tegen “de koloniale figuur van Sinterklaas”. De actie is een initiatief van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme), een organisatie die wordt gesteund door Kick Out Zwarte Piet. De actie van vandaag is volgens organisatoren bedoeld als stil protest.

  Sinterklaas werd op Curaçao onthaald door ongeveer duizend ouders met kinderen, meldt persbureau ANP.

  Twitter avatar Aronnette Aronnette Successful protest against black face in Curaçao: ✅ https://t.co/8hl40faMYa

  Politie in Leeuwarden verzocht voetbalsupporters thuis te blijven

  In Leeuwarden passeert de Sint straks de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Zij staan langs de kant van de straat met hun rug naar de intocht toe. Een supporter van de harde kern van SC Cambuur, die tegenover de KOZP-demonstranten staat, vertelt aan NRC-verslaggever Kasper van Laarhoven dat de politie gisteren bij vijftien medesupporters is langsgegaan met het gebod om niet naar de intocht te komen. De politie bevestigt mannen te hebben aangesproken die zich vorig jaar „negatief manifesteerden”.

  Twitter avatar KvanLaarhoven Kasper van Laarhoven Groep tegenover demonstratie #kozp tegen #zwartepiet in #leeuwarden wordt groter. Sint komt bijna langsgelopen. #sinterklaasintocht Voor @nrc https://t.co/iKcbqqvMow

  Intocht Nijmegen begonnen, vooralsnog geen aanhoudingen verricht

  In Nijmegen is de intocht zojuist begonnen. Langs de route wordt gedemonstreerd en de politie vraagt demonstranten preventief om legitimatie. Volgens een woordvoerder zijn er in de stad tot dusver geen aanhoudingen verricht. Onder de pro Piet-demonstranten is de harde kern van voetbalclub NEC aanwezig, zegt beveiliging tegen verslaggever Patricia Veldhuis. De sfeer in Nijmegen is verder “prima”, aldus de politie.

  Twitter avatar pveldhuis Patricia Veldhuis Als ik een foto wil maken van een groepje tegendemonstranten met label Nederlandse vlag op jas genaaid (“dit feest is voor de kinderen!”) wordt een van hen woedend: “geen foto’s, wegwezen!” #intocht #Nijmegen #gezellig

  Zo'n tachtig anti-Zwarte Piet-demonstranten in Groningen

  Ook in Groningen is Sinterklaas zojuist gearriveerd. Op het Emmaplein zijn vakken waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet kunnen demonstreren. Daar hebben zich zo'n tachtig tegenstanders van Zwarte Piet verzameld. In de verte komen mannen met capuchons over hun hoofd aanlopen, ziet verslaggever Mark Middel.

  Twitter avatar MarkMiddel Mark Middel Sinterklaas is net op de kade ontvangen door de kinderburgemeester. Even verderop is het spannend. Tegenstanders van Zwarte Piet staan met zo’n 80 man in het demonstratievak. In de verte komen groepen mannen met capuchons over hun hoofd. https://t.co/GbTUMJgo0E

  Intocht Dordrecht afgelopen, KOZP keert huiswaarts

  In Dordrecht is het rond de Grote Kerk weer rustig. De activisten van KOZP gaan huiswaarts, volgens de politie is het nu “rustig” in de stad. Het pro-Pietenkamp, dat de intocht naar eigen zeggen wilde ‘beschermen’, loopt scanderend achter de optocht aan.

  Twitter avatar e_konig Eppo König Als je goed kijkt, zijn er ook nog kinderen bij de intocht in Dordrecht. https://t.co/7wMDxcM0cz

  Manifestatie Kick Out Zwarte Piet in Den Haag begonnen

  In Den Haag begon iets voor half twee een manifestatie van Kick Out Zwarte Piet en aanverwante organisaties. Dat is niet langs de route - en de Sint komt met zijn gevolg ook pas eind van de middag in de binnenstad aan.

  De hoge opkomst van anti-Zwarte Piet-activisten - een paar honderd zijn uit allerlei steden naar de hofstad gekomen - en het veiligheidsrisico, maakte dat een plek elders is gevonden. Mariam El Maslouhi van KOZP zei „met pijn in het hart” daarvoor gekozen te hebben.

  Er zijn door de organisatie veiligheidsmaatregelen genomen: een eigen ordedienst let op, demonstranten wordt gevraagd straks niet alleen weg te lopen en stickers en posters te verbergen. El Maslouhi zei: „Ondanks alle bedreigingen zijn we niet gezwicht.” En: „Ik laat me in mijn stad niet intimideren.”

  Route in Emmen aangepast, 'veiligheid in het geding'

  De route van de intocht in Emmen wordt aangepast, meldt de organisatie. Burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) zegt dat de veiligheid in het geding is. De vijf aanwezige tegenstanders van Zwarte Piet worden uitgejouwd, ziet verslaggever Wubby Luyendijk. Zij kregen eerder vanmiddag rookbommen naar zich toegegooid.

  Dimitri Knobbe van Kick Out Zwarte Piet zegt dat vandaag twee kinderen mee zouden demonstreren, maar dat zij zijn thuisgebleven na een telefoontje van de politie. Er zou vijftig à zestig man uit zijn op een confrontatie.

  Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Smalende reacties van Emmenaren op anti-zwartepietdemonstranten. ‘Wat een flauwekul. Onze pieten zijn hier zwart. En dat blijven ze. Kijk maar naar ons sinterklaasjournaal.’

  Tegendemonstranten weggestuurd in Alkmaar

  In Alkmaar demonstreert voorman van Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie vandaag zelf mee. Hij wordt dit jaar beveiligd. In de stad hebben zich ongeveer tachtig activisten van KOZP verzameld. Volgens NRC-redacteur Wilfred Takken zijn ongeveer twintig tegendemonstranten weggestuurd.

  Foto Wilfred Takken

  Protestliedjes en banners

  Niet alleen op straat wordt gedemonstreerd. Voorstanders van Zwarte Piet hebben in Apeldoorn een vliegtuigje in de lucht gelaten met een banner met de tekst: 'Wij houden van Zwarte Piet'.

  In Dordrecht worden langs de route ook protestliedjes gezongen door tegenstanders van Zwarte Piet: „Zwarte Piet, doet verdriet, ga maar met pensioen, lekker doen...” De politie vormt een haag voor een kleine groep actievoerders van KOZP.

  Verderop bij de intocht is een groep overwegend jonge mannen aanwezig, zij zijn gekleed in het zwart en klappen zodra er zwarte pieten voorbij komen. De groep heeft zich naar eigen zeggen gemeld om „hun cultuur te verdedigen". Er is veel politie op de been, ziet verslaggever Eppo Köning. Volgens hem hangt er een gespannen sfeer in Dordrecht.

  Twitter avatar e_konig Eppo König Protestliedje op de wijs van Vader Jacob: ‘Zwarte Piet, doet verdriet, ga maar met pensioen, lekker doen’... https://t.co/cfZCcDxQnu

  In Emmen leek het vanmorgen rustig. Zojuist gooiden voorstanders van Zwarte Piet echter een aantal rookbommen naar activisten, de politie drijft de groepen uiteen:

  Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Voorstanders zlngen en gooien rookbommen naar 5 tegenstanders Zwarte Piet, politie voert charges uit #intochtsint #emmen https://t.co/TPWH72nlDi

  Ook Amnesty aanwezig in steden om demonstratierecht te beschermen

  Ook in Nijmegen worden bezoekers van de intocht gecontroleerd. NRC-redacteur Patricia Veldhuis staat langs de route, waar zich ook een groep demonstranten van KOZP heeft verzameld. De sfeer in Nijmegen is vooralsnog rustig. In Nijmegen hebben zich ook „sympathisanten” van Pegida verzameld. Zij melden dat een aantal van hen zouden zijn aangehouden.

  Twitter avatar pveldhuis Patricia Veldhuis Aan de andere kant van de weg, achter een hek, de demonstranten van #kozp. Sfeer nog rustig, afwachtend #Nijmegen #intocht https://t.co/F74ykUby4D

  Bij het vak van KOZP in Nijmegen zijn ook vertegenwoordigers van Amnesty International aanwezig. De organisatie wil erop toezien dat demonstranten de ruimte krijgen van de gemeente en politie om actie te voeren. Dit is volgens een woordvoerder van de organisatie nodig omdat tijdens eerdere jaren „het demonstratierecht bij de intocht onder druk is komen staan.” Ook in Den Haag, Alkmaar en Groningen is Amnesty aanwezig, samen met mensenrechtenadvocaten.

  KOZP staat behalve in Nijmegen vandaag ook in Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht en Leeuwarden. De groep zou aanvankelijk ook in Eindhoven en Hoorn demonstreren, maar gaven eerder deze week aan niet te komen omdat de steden hebben toegezegd in 2020 een intocht zonder zwarte pieten te organiseren.

  Officiële intocht van start in Apeldoorn

  In Apeldoorn is zojuist de landelijke intocht begonnen. Sinterklaas komt daar niet per stoomboot aan, maar per stoomtrein omdat het Apeldoorns Kanaal te klein bleek voor een intocht over water. NRC-redacteur Lamyae Aharouay volgt de intocht:

  Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay De stoomtrein met de Sint is gearriveerd. https://t.co/ki3TubC7sJ

  In Apeldoorn zou zojuist Pegida-voorman Edwin Wagensveld zijn aangehouden, evenals enkele andere Pegida-aanhangers, schrijft persbureau ANP. De politie wil dit niet bevestigen, maar meldt dat aan het eind van de ochtend in het centrum van de stad meerdere personen zijn aangehouden omdat zij weigerden naar een aangewezen demonstratievak te gaan. De arrestatie verliep volgens de politie rustig.

  Of er extra mankracht in de stad is ingezet, wil de politie niet zeggen. Volgens een woordvoerder zijn er „genoeg mensen ingezet om de intocht zo veilig mogelijk te laten verlopen, voor zowel de kinderen als de demonstranten". Bij de toegangspoorten naar de intocht worden tassen en jassen van bezoekers steekproefgewijs gecontroleerd door de organisatie.

  De intocht van Sinterklaas is begonnen

  Op verschillende plaatsen is de intocht inmiddels begonnen. NRC-redacteuren zijn erbij in Dordrecht, Den Haag, Apeldoorn, Nijmegen, Leeuwarden, Alkmaar, Emmen en Groningen.

  Titia Ketelaar woont de intocht bij in Den Haag:

  Karel Smouter verslaat de festiviteiten in Apeldoorn:

  Twitter avatar Kcsmouter Karel Smouter De politie deelt vandaag koffie uit en maakt dansjes met bezoekers - #intochtsint . De Dutch approach in crowdcontrol? #Apeldoorn https://t.co/TDBlIGIAsj

  Eppo Köning staat bij een KOZP demonstratie in Dordrecht.

  Twitter avatar e_konig Eppo König KOZP’ers in Dordt krijgen een laatste veiligheidsinstructie. Er zijn bedreigingen gezien als ‘Ik haal mijn coevoet (sic) uit het vet en slaat ze allemaal de hersens in’. Er zijn mensen van Amnesty en evt incidenten worden gemeld aan een VN-rapporteur voor racisme en xenofobie. https://t.co/QqHu7B8Y2k

  In Leeuwarden komen Sint en Piet aan met een boot, ziet Kasper van Laarhoven:

  Twitter avatar KvanLaarhoven Kasper van Laarhoven In #Leeuwarden komen Sint en #ZwartePiet ouderwets met de boot, een hele vloot zelfs! @nrc https://t.co/UsXsWzzUXC

  Beledigende pamfletten gevonden in Leeuwarden, politie zoekt wie verantwoordelijk is

  In Leeuwarden zijn beledigende pamfletten gevonden in de Prinsentuin, dat meldt de politie zaterdag. Op de pamfletten staat Sint met een hakenkruis op zijn mijter dreigend boven twee 'zwarte pieten', blijkt uit een foto van de Leeuwarder Courant. De postertjes zijn verwijderd.

  „Onze pieten blijven zwart, onze gemeenschap wit. We doen het voor de kinderen”, staat er op de pamfletten in het Fries. Ondertekend met „de blokkeerpieten”.

  In / rondom de Prinsentuin zijn pamfletten aangetroffen die gerelateerd zijn aan de Sinterklaasintocht. Het gaat om pamfletten die beledigend zijn. Wij onderzoeken wie hiervoor verantwoordelijk zijn/is en komen graag in contact met mensen die informatie hebben.

  — Politie Fryslân (@polfryslan) November 16, 2019

  Pro-Zwarte Piet-demonstranten hangen honderden posters op in Den Haag

  Pro-Zwarte Piet-demonstranten hebben vrijdagnacht met behanglijm honderden posters met de beeltenis van Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie als Zwarte Piet opgehangen in Den Haag, langs de route van de intocht.

  Intocht Sinterklaas.
  Overal hangen deze posters in Den Haag pic.twitter.com/eY4NaauGb4

  — Rooie Reporter (@rooiereporter) November 16, 2019

  „Deze actie brengt ons erg achter op schema”, zegt de organisator van de Haagse intocht Peter Boelhouwer tegen Omroep West.

  „Maar ondernemers moeten nu starten met het schoonmaken van hun ruiten voordat ze open kunnen”, zegt organisator Boelhouwer. De organisatie heeft ook een schoonmaakbedrijf in de hand genomen om te helpen met opruimen.

  Sinterklaas komt om 11.30 uur in Scheveningen aan wal. Vanaf daar leggen de goedheiligman en zijn gevolg een flinke route af door de stad Den Haag. Om 17.00 uur eindigt de intocht op het Plein. De Haagse demonstratie van Kick Out Zwarte Piet begint om 13.00 uur en is uit veiligheidsoverwegingen niet langs de route maar bij het Internationaal Homomonument naast de Koekamp.

  Lees ook: Als enige in de vier grote steden is de Haagse Piet nog zwart

  Correctie 16 november 10.20 uur: In een eerdere versie van dit bericht stond dat op de posters de beeltenis van Zwarte Piet stond. Juister en relevanter is dat het de KOZP-voorman betreft. Dit is aangepast.

  Hier wordt gedemonstreerd

  Kick Out Zwarte Piet heeft acht demonstraties aangekondigd, bij intochten in steden waar volgens voorman Jerry Afriyie „geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet” heeft plaatsgevonden. Een van die steden is Willemstad op Curaçao. Op de kaart hieronder staan de zeven Nederlandse steden waar KOZP gaat actievoeren.

  Aanvankelijk stonden er ook enkele andere gemeenten acties van KOZP gepland. In Hoorn en Eindhoven schrapte de beweging de protesten, omdat daar vanaf volgend jaar alleen nog roetveegpieten ingezet zullen worden. Ook in Almere gaat de demonstratie niet door. Daar zijn dit jaar al geen zwarte pieten meer aanwezig bij de intocht. Volgende week zaterdag is KOZP nog wel van de partij in Heerhugowaard, waar de intocht een week later plaatsvindt.

  Lees ook: Demonstraties tegen Zwarte Piet in twaalf gemeenten

  Welkom in dit blog

  Vandaag zijn de meeste Nederlandse gemeenten het toneel voor de intocht van Sint en Piet. Vorig jaar liep het kinderfeest op meerdere plaatsen uit de hand. In Eindhoven vielen PSV-hooligans anti-Zwarte Piet-demonstranten aan, en ook in Rotterdam braken vechtpartijen uit.

  De activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben dit jaar demonstraties aangekondigd in acht steden. Apeldoorn, waar de landelijke intocht plaatsvindt, hoort daar niet bij. KOZP slaat deze intocht over, omdat er alleen roetveegpieten aanwezig zullen zijn. In dit blog houdt NRC u op de hoogte over al het belangrijke nieuws over de intochten.