Uitgestorven

De botten van een mensaap

Foto Christoph Jäckle

Netjes gerangschikt, alsof het een antieke besteklade betreft: zo werden de botten van de uitgestorven mensaap Danuvius guggenmosideze maand geportretteerd voor Nature. De nieuw beschreven soort leefde ruim 11,5 miljoen jaar geleden, en werd ontdekt in de Duitse deelstaat Beieren. Wat Danuvius guggenmosi volgens de onderzoekers zo interessant maakt ten opzichte van andere Europese mensapen uit het mioceen, is zijn lichaamsbouw: hij vertoont zowel kenmerken van tweevoeters (brede borstkas, lange wervelkolom, gestrekte heupen en knieën) als van mensapen die zich op vier ledematen voortbewegen (lange, gestrekte armen). Dat maakt deze soort tot een ‘geschikt model’ voor de gemeenschappelijke voorouder van mensen en mensapen, schrijven de onderzoekers.

Door zijn uiterlijk kon Danuvius guggenmosi vermoedelijk zowel in bomen hangen (zoals bijvoorbeeld orang-oetans en gibbons) als op twee benen lopen.