Oversteken voor de winter komt

Foto
Foto Angelos Tzortzinis/AFP

Een boot met vluchtelingen en migranten werd woensdag onderschept door de Griekse kustwacht bij het eiland Samos. Alle 48 opvarenden werden gered. In het opvangkamp op Samos leven nu ruim 6.000 mensen, terwijl er officieel plaats is voor 650. De burgemeester waarschuwt voor rellen als de „primitieve” omstandigheden niet veranderen.

Deze zomer kwamen op Griekse eilanden veel meer boten met migranten aan dan in voorgaande jaren, waardoor overal kampen uit hun voegen barsten. In Moria op Lesbos, het grootste kamp, leven nu 15.000 mensen, vijf keer de officiële capaciteit. De situatie in de kampen is „explosief”, waarschuwde de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa onlangs. In oktober waren er rellen in Moria na een uit de hand gelopen protest tegen de leefomstandigheden. Op diverse plaatsen brak brand uit, wat een Afghaanse vrouw en haar kind het leven kostte. Volgens hulporganisaties worden de slechte omstandigheden in stand gehouden om anderen te ontmoedigen. Veel mensen zonder papieren proberen Griekenland te bereiken voordat het weer slechter wordt. In oktober kwamen 8.996 mensen aan op de eilanden, meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.