Militairen Chinese Volksleger ruimen straten op in Hongkong

Chinese militairen hielpen zaterdag in burgerkleding met het opruimen van barricades in Hongkong, de lokale regering ontkent om hulp te hebben gevraagd.
Bewoners verwijderen een barricade terwijl demonstranten op de grond zitten, nabij de Universiteit van Hong Kong.
Bewoners verwijderen een barricade terwijl demonstranten op de grond zitten, nabij de Universiteit van Hong Kong. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Militairen van het Chinese Volksbevrijdingsleger hebben zaterdag in burgerkleding in Hongkong geholpen barricades van demonstraties op te ruimen. De weliswaar korte aanwezigheid van het Chinese leger kwam als een verrassing voor de Hongkongers, de lokale regering ontkent volgens persbureau Reuters om hulp te hebben gevraagd.

Het is voor het eerst sinds de aanvang van de demonstraties dat het Volksbevrijdingsleger zich vertoont. In Hongkong zijn al maanden protesten gaande voor democratisering en tegen de invloed van China op Hongkong.

Lees ook: In Hongkong zijn ze klaar voor de gewelddadige strijd

Na de dood van een 22-jarige student vorige week zijn de straatprotesten al verder geïntensiveerd en geëscaleerd. De Polytechnische Universiteit is compleet bezet en overgenomen door studenten en demonstranten. Vier andere campussen die gebarricadeerd waren deze week zijn zaterdagmiddag grotendeels weer verlaten. Ook kwam een 70-jarige omstander om het leven doordat hij geraakt werd door een baksteen, vermoedelijk afkomstig van een van de demonstranten.

De Erasmus Universiteit en Radboud Universiteit adviseerden hun ruim tachtig studenten op uitwisseling in Hongkong vrijdag om terug te komen naar Nederland.