Landelijke protesten Iran na forse verhoging brandstofprijzen

De Iraanse regering besloot vrijdag een rantsoen in te stellen en brandstofprijzen te verhogen. Bij protesten zou al zeker een dode gevallen zijn.
Voertuigen blokkeren een snelweg in Teheran uit protest tegen een scherpe verhoging van de brandstofprijzen.
Voertuigen blokkeren een snelweg in Teheran uit protest tegen een scherpe verhoging van de brandstofprijzen. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Iraniërs zijn zaterdag landelijk de straat op gegaan na een besluit van president Rouhani’s regering om een brandstofrantsoen in te stellen en brandstofprijzen te verhogen. Daarbij zou al zeker een dodelijk slachtoffer zijn gevallen, meldt Al Jazeera.

Brandstofprijzen gingen zeker 50 procent omhoog op vrijdag. De Iraanse regering zegt de opbrengsten te willen gebruiken om armoede te bestrijden, maar heeft het geld vooral ook nodig om Amerikaanse economische sancties te compenseren. Die zijn weer van kracht sinds de VS besloten om uit de nucleaire deal van 2015 te stappen.

Lees ook: Iran vreest voor positie in regio na protesten in Irak en Libanon

Volgens het staatspersbureau IRNA viel een dode in de centraal gelegen stad Sirjan. Daar zouden demonstranten slaags zijn geraakt met de politie en een brandstofopslagplaats in brand hebben gestoken. Meerdere mensen raakten gewond. Mogelijk viel een tweede dode in de stad Behbahan.

Niet alleen in de hoofdstad Teheran, maar ook in andere grote steden waren protesten, waaronder Esfahan, Tabriz, Shiraz, Bushehr en Yazd. Op meerdere plekken blokkeerden demonstranten met hun auto’s wegen, door de motor uit te zetten of het voertuig simpelweg achter te laten.