Trump-adviseur Roger Stone schuldig aan liegen tegen Congres

In februari hoort Stone wat voor straf hij krijgt opgelegd. Hij is de zesde zakelijke relatie van president Trump die wordt veroordeeld naar aanleiding van het Rusland-onderzoek van Robert Mueller.
Stone bij aankomst bij de rechtbank eerder deze maand.
Stone bij aankomst bij de rechtbank eerder deze maand. Foto Cliff Owen/AP

De Amerikaanse politiek adviseur Roger Stone is vrijdag door een jury schuldig bevonden aan liegen tegen het Congres, meldt CNN. Stone, voorheen een belangrijke adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is ook schuldig bevonden aan twee andere aanklachten, waaronder het belemmeren van een onderzoek van het Huis van Afgevaardigden. Hem hangt maximaal vijftig jaar celstraf boven het hoofd.

De zaak draait om de openbaring van duizenden e-mails in het najaar van 2016 van en over de toenmalige presidentskandidaat Hillary Clinton en de Democratische Partij. De mails waren volgens Amerikaanse inlichtingendiensten gestolen door Russische hackers van servers van de Democratische Partij. De publicatie door klokkenluiderswebsite WikiLeaks bracht Clinton in diskrediet vlak voor de presidentsverkiezingen.

Lees ook dit interview met Roger Stone: ‘Ik bel Trump niet, Trump belt mij’

Na de openbaarmaking suggereerde Stone dat hij contact had gehad met WikiLeaks, wat hij later onder ede ontkende in het Huis van Afgevaardigden. Ook ontkende hij dat hij contact had met Trumps campagneteam over de publicaties van WikiLeaks. Het openbaar ministerie heeft echter bewijzen verzameld die laten zien dat Stone wel degelijk heeft geprobeerd contact te leggen met WikiLeaks en veelvuldig met Trumps campagneteam sprak over het lek.

Vijf leugens

Al met al heeft Stone vijf maal gelogen tegen het Congres, zo oordeelde zowel het Openbaar Ministerie als de jury. Volgens justitie heeft Stone het Congres voorgelogen om Trump te beschermen. Stone’s advocaten ontkennen dit, volgens hen had hij daar geen belang bij omdat Trump ten tijde van de gesprekken in het Congres al lang president was.

Na de schuldigverklaring eisten de aanklagers dat Stone onmiddellijk werd vastgezet, onder meer omdat hij – tegen de regels in – met de pers zou hebben gesproken. Hier ging de rechter niet in mee. Stone is daarom vrij tot 6 februari, als zijn straf wordt bepaald.

De 67-jarige Stone, die bekendstaat als Dirty Trickster en decennia actief was voor de Republikeinse Partij, is de zesde zakelijke relatie van Trump die wordt veroordeeld in de nasleep van het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Trump heeft inmiddels gereageerd op het jury-oordeel. De president vraagt zich af of deze voortkomt uit de „grootste dubbele standaard in de geschiedenis van dit land”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump So they now convict Roger Stone of lying and want to jail him for many years to come. Well, what about Crooked Hillary, Comey, Strzok, Page, McCabe, Brennan, Clapper, Shifty Schiff, Ohr & Nellie, Steele & all of the others, including even Mueller himself? Didn’t they lie?….
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….A double standard like never seen before in the history of our Country?

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: ‘Dirty trickster’ Roger Stone hielp Trump aan het presidentschap. Belandt hij nu in de cel?

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.