Klimaatakkoord

EIB staakt financiering alle fossiele brandstoffen in 2021

De Europese Investeringsbank (EIB) staakt in 2021 de financiering van fossiele-energieprojecten. Dat heeft het bestuur van de bank donderdagavond bekendgemaakt.

Aan dit besluit is langdurig overleg met de EU-lidstaten voorafgegaan. Met een vertraging van een jaar heeft het nieuwe beleid nu de unanieme steun van de Europese ministers van Financiën. „Klimaat is de hoogst prioriteit op de politieke agenda”, aldus EIB-president Werner Hoyer.

De verschuiving van de EIB-financiering moet meehelpen de Europese economie klimaatneutraal te krijgen tegen 2050, in navolging van het klimaatakkoord van Parijs, aldus een verklaring van de bank. Ze wil meer investeren in duurzame technologie en energie.

De EIB verstrekt jaarlijks 60 miljard euro aan krediet. Daarvan gaat 5 procent naar fossiele brandstoffen, overwegend gas. De afgelopen jaren werd onder meer geïnvesteerd in de Trans-Adriatische gaspijpleiding en het Ierse gasnetwerk. Ook de stikstofinstallatie van de Gasunie in Zuidbroek werd betaald met geld van de EIB.

De Investeringsbank had haar definitieve besluit een maand eerder willen aankondigen, maar sommige Europese landen wilden dat investeringen voor gas mogelijk zouden blijven. Vicepresident Andrew McDowell maakte in een brief aan alle lidstaten – tevens de aandeelhouders – duidelijk dat dit niet kon. Wel opperde hij de maatregel een jaar uit te stellen, naar 2021, in navolging van de Europese Commissie.

Uiteindelijk was er volgens de vicepresident toch „overweldigende” steun, schrijft persbureau Reuters. „Het is een belangrijke eerste stap, maar niet de laatste stap”, concludeert McDowell. Milieuorganisaties juichen de beslissing toe, ondanks de vertraging. (NRC)