Instagram experimenteert met verbergen likes voor Nederlandse gebruikers

Na onder meer Canada, Italië en Japan, gaat Instagram ook onder Nederlandse gebruikers experimenten met het verbergen van likes.
Instagram overweegt het verbergen van likes al langer.
Instagram overweegt het verbergen van likes al langer. Foto Denis Charlet/AFP

Een deel van de Nederlandse Instagram-gebruikers krijgt vanaf vrijdag niet meer te zien hoeveel likes foto’s en video’s krijgen. Dat is onderdeel van een proef, zo laat het bedrijf weten. Met het verbergen van de hartjes werd al geëxperimenteerd in Australië, Brazilië, Canada, Ierland, Italië, Japan en Nieuw-Zeeland, en de test is nu uitgebreid naar de rest van de wereld, waaronder Nederland.

Het verbergen van de likes moet een einde te maken aan de onderlinge strijd tussen gebruikers om waardering. Als een gebruiker deel uitmaakt van de test, ziet diegene alleen nog het totale aantal likes en views op foto’s en video’s die zij zelf geplaatst hebben, en niet meer bij andere gebruikers.

Schadelijk voor geestelijke gezondheid

Het competitieve karakter van Instagram moet veranderen, legde de directeur van Instagram onlangs uit bij een conferentie in San Francisco, schrijft CNN. Volgens de woordvoerder hoopt Instagram dat gebruikers zich meer gaan richten op wat er te zien is op gedeelde foto’s en in video’s, in plaats van op het aantal likes dat zij krijgen.

Momenteel onderzoekt Instagram ook een alternatief voor de hartjes, zodat influencers alsnog hun waarde duidelijk kunnen maken aan (potentiële) adverteerders. Juist het tonen van het aantal likes helpt hen om geld te verdienen, want dat maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven.

Twitter avatar instagram Instagram Starting today, we’re expanding our test of private like counts globally. If you’re in the test, you’ll no longer see the total number of likes and views on photos and videos posted to Feed unless they’re your own. https://t.co/DztSH0xiq2