India Sardjoe (13)

Foto Khalid Amakran

Interview

India Sardjoe (13): ‘Als ik vind dat ik gelijk heb, heb ik ook gelijk’

Jong! In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze keer: India Sardjoe (13). Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Powermoves

„Mijn zus zat op hiphop maar breakdance trok mij meer aan. Je hebt meer kracht nodig dan bij hiphop omdat je niet alleen maar stáát, je maakt ook powermoves, zoals draaien op één hand of op je hoofd of op je rug.

Er zijn wedstrijden in het hele land en ook in het buitenland. Vorig jaar ben ik Nederlands kampioen geworden in de categorie tot twaalf jaar. Daarom mocht ik meedoen aan een battle in Parijs, een soort Europees kampioenschap. Ik ben ook een keer tweede geworden in Rusland en ik heb dit jaar een reis naar China gewonnen. Mijn vader brengt me overal naartoe. Naar de laatste wedstrijd in Parijs ben ik met mijn trainer meegereden maar mijn vader kwam toen ook nog, als verrassing. Mijn moeder is meer van het goed eten voor een battle. ‘Zorg dat je genoeg binnen krijgt, eet gezond, eet fruit’.”

Heavy Hitters

„Sommige mensen zeggen dat breakdance een sport is maar daar ben ik het niet mee eens. Je beweegt je vrijer dan bij sport en je hebt geen regels. Het is meer dans, een kunstvorm. Ik heb ook op voetbal gezeten, soms mis ik dat wel. Veel vriendinnen zitten daar nog steeds op. Met dans zit ik ook in een crew, Heavy Hitters, een groep van ongeveer dertig mensen die weer in verschillende groepen wordt verdeeld. We doen ook wedstrijden als crew. Een keer waren we uitgenodigd in Zwitserland, toen bleven we de hele week slapen. Mijn crew voelt als familie. We weten heel veel van elkaar, proberen elkaar ook te helpen.”

Netjes

„Ik ben heel netjes. Als ik mijn kamer stofzuig doe ik soms gelijk het hele huis. Ik hou niet van dingen half doen. Voor toetsen wil ik ook de hoogste van de hoogste cijfers halen. Maar als ik iets lastig vind, wiskunde of natuurkunde of zo, en ik heb een zes, dan vind ik dat ook best goed. Mijn zus zit op dezelfde school als ik. We lijken erg op elkaar, docenten zeggen dat we dezelfde stem hebben. Van karakter zijn we precies tegenovergesteld. Zij is wat avontuurlijker en slordiger, ik wat drukker. Ze is ook wat zelfstandiger, doet meer wat ze wil, ook omdat ze ouder is. Ik ben wel bijdehand. Als ik vind dat ik gelijk heb, dan heb ik ook gelijk, vind ik. Ik wil psycholoog worden, mensen helpen. Ik ben altijd wel geïnteresseerd de verhalen van mensen.”

Eén dag vegetarisch

„Wij hebben een grote familie, in Nederland en in Suriname. Ik ben hindoestaan maar niet dat ik geloof in God of zo. Ik eet ook rundvlees. We doen wel mee aan hindoestaanse feesten zoals Diwali, het lichtjesfeest. Dan ben je één dag vegetarisch. Maar ik vier ook gewoon kerst en sinterklaas. Ik vind het wel belangrijk dat ik hindoestaans ben, ook al volg ik niet alle regels. Ik bén het wel, ik heb dat gewoon meegekregen.”