In beeld

Dit zijn de winnende foto’s van de NRC Fotowedstrijd van oktober

Met zijn 'snelwegfoto' wint Otto Aalbersberg de vakjuryprijs van oktober, met als thema ‘Nederland onderweg’. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De jury over de winnende foto: "Een heel herkenbaar beeld, het heeft iets analoogs. Het lijkt ook op een scene uit een film. Het standpunt is hoog, is het vanuit een truck geschoten? Het moment van schieten is dapper gekozen.`
Otto Aalbersberg
2. Katten op pad - "‘The pussy-gang’, zijn ze weggelopen van huis? Ze kijken zo wijs, maar waar naar? En waar gaan ze naartoe? Gaan ze over één nacht ijs?"
Henk Kuipers
3. Het pakketje komt iets later - "Dit moet vaker gebeurd zijn, te zien aan de strepen op het ‘plafond’ van de tunnel. Dit is eigenlijk straatfotografie. Hoe hard reed de truck? Is de truck (nu) leeg? Het hoofd van de fietser zit precies in de V, de V komt ook terug in het jasje van de man."
Kees Vermaak
4. Wachten op de bus - "Kennen deze kinderen elkaar of is het liefde op het eerste gezicht? Een mooi beeld, wel jammer dat er geen scherpte op het gezicht is. Dus technisch had het beter gekund."
Bea Mol
5. Persoon wacht op trein op station Blaak - "Kent de fotograaf deze reiziger? Wacht hij? Er is een mooie reflectie en Rembrandtesk licht, het licht komt van de ‘korte kant’."
Shane Winsser
6. DTRH - "Dit beeld doet on-Nederlands aan, meer Amerikaans. De avondzon combineert mooi met de mist. Bijzonder is dat de man met het witte shirt ook nog eens in de reflectie staat."
Machiel Zwarts
7. On the move - "Is dit een Volvo, Peugeot of andere auto? De beweging is mooi vastgelegd, het statief staat vast en draait een stukje mee. Daardoor blinkt dit beeld uit in techniek. Er is een filmische sfeer in dit beeld."
Monique Weisz
8. Terugfietsen - "De slimme slak! Op de fiets reist hij een stuk sneller dan normaal. Hoe is deze foto gemaakt? Het is knap geschoten zo tijdens het fietsen, de fotograaf moet ver voorover buigen. Raakte de ogen op steeltjes de fietsband niet? Wat een knap gemaakt actiefoto."
Jelmer
9. Op de achterbank - "Dit zijn overduidelijk drie broertjes. Slapen ze echt of doen ze alsof? De buitenste twee zitten in een stoeltje, maar de grotere in het midden leunt tegen het hoofdsteuntje. Een schattig geheel."
Alberdien Moll
10. "Een mooie compositie, er is goed gewacht tot deze verhouding ontstond. Of was het toch mooier geweest wanneer de fietsen iets meer naar rechts gepositioneerd was? Een lekker grafisch beeld, dat ook tijdloos en hypnotiserend is."
Chris van Dolleweerd
On our way is de de winnaar. van de publieksjury.
Nynke de Jong