In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Ondanks het aftreden van oud-president Evo Morales bleef het in Bolivia de afgelopen dagen onrustig. Zowel aanhangers van Morales als van zelfverklaard interim-president Jeanine Áñez gingen de straat op. De politie zette het waterkanon in en spoot met traangas om groepen die met stenen gooiden uit elkaar te drijven. Bij demonstraties op verschillende plekken in het Zuid-Amerikaanse land werden branden gesticht en winkels geplunderd.
Foto Ivan Alvarado / Reuters
Niet alleen het beroemde San Marcoplein in Venetië staat blank, ook elders in de historische stad zijn gebouwen zoals het Grittipaleis ondergelopen. Sinds 1966 heeft het Acqua Alta - de Italiaanse benaming voor een waterpeil hoger dan 140 centimeter - niet zo hoog gestaan als nu (187 centimeter).
Foto Marco Bertorello/AFP
De Amerikaanse president Donald Trump werd maandag tijdens zijn toespraak bij de jaarlijkse Veteranendag uitgejouwd door aanwezigen. In New York werd dit jaar voor de honderdste keer een parade gehouden om de Amerikaanse strijdkrachten te eren. Officier James Duggan (links) en sergeant Michael Sulsona, die gewond raakte in dienst van het Amerikaanse leger en daarvoor de militaire decoratie Purple Heart ontving, waren bij de parade aanwezig.
Foto Andrew Kelly/Reuters
Hoewel er 35 kandidaten meedoen, zullen de presidentsverkiezingen in Sri Lanka zaterdag draaien om twee kandidaten: Gotobaya Rajapaksa van de Singalese, boeddhistische nationalistische partij SLPP, en Sajith Premadasa van de regerende Verenigde Nationale Partij (UNP). In het Aziatische land is het al maanden onrustig, zeker sinds de bomaanslagen op Eerste Paasdag waarbij meer dan 250 mensen omkwamen. De politie heeft de veiligheidsmaatregelen aangescherpt uit vrees voor geweld bij verkiezingsbijeenkomsten.
Foto Ishara S. Kodikara/AFP
Rond het Zuid-Afrikaanse Kimberley ligt een van ’s werelds grootste diamantmijnen. Om illegale mijnbouw en handel tegen te gaan is een project van start gegaan waarbij mijnwerkers op kleine schaal in de ‘afvalvelden’ van de grote velden toestemming krijgen op zoek te gaan naar de edelstenen. Maar door geweld lijkt het project te mislukken. Van bovenaf zijn de mijnwerkers van de ambachtelijke mijncoöperatie Batho Pele te zien terwijl ze zoeken naar de glimmende edelstenen.
Foto Sumaya Hisham/Reuters
De dood van een 22-jarige demonstrant in Hongkong is de directe aanleiding geweest voor een verdere escalatie van geweld tussen de oproerpolitie en met name studenten in de stad. De politie wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de demonstrant. Volgens de politie zijn juist de universiteiten in de stad een "wapenfabriek" geworden waar demonstranten bijeenkomen en zich voeden, bevoorraden en bewapenen. Tot het einde van het kalenderjaar zijn de lessen op meerdere universiteiten en ook andere onderwijsinstellingen geschrapt.
Foto Tyrone Siu/Reuters
Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA probeert met ‘giftig’ slijm aandacht te vragen voor een van de meest vervuilende sectoren in de kledingbranche: de leerindustrie. Volgens de organisatie worden leerbewerkers, onder wie kinderen, blootgesteld aan zware, giftige chemicaliën die gebruikt worden om het dierenvel soepel te maken en te kleuren. Afvalresten worden gedumpt in rivieren.
Foto Johannes Eisele/AFP
De Divina del Mar strandde na hevige weersomstandigheden voor de kust van Noordoost-Spanje. Een bemanningslid kwam op de rotsen terecht en overleed, acht anderen konden van het schip worden gered.
Foto Lavandeira jr/EPA
De omstandigheden in een vluchtelingenkamp vlak buiten de Bosnische stad Bihac zijn zo slecht dat er gevreesd wordt voor een humanitaire ramp, zeker met het oog op de naderende winter. Het geïmproviseerde kamp herbergt soms meer dan 2.000 vluchtelingen uit onder meer Iran, Irak, Pakistan, Afghanistan en Syrië, maar is daar totaal niet op ingericht. Er is geen stromend water, geen elektriciteit of toiletten. De tenten lekken en zitten vol schimmel.
Foto Darko Vojinovic/AP
De Indiase stad Varanasi is een van de heiligste plekken ter wereld voor hindoes. Zij die hier sterven kunnen moksha, oftewel verlossing krijgen. Daarom trekken jaarlijks velen naar de stad om hier aan de Ganges hun laatste adem uit te blazen. Een liefdadigheidsorganisatie heeft een zogeheten ‘dodenhotel’ geopend met tien kamers en een tempel. Er is wel één voorwaarde: de gast moet wel binnen twee weken doodgaan, als de gezondheid verbetert, wordt gevraagd weer te vertrekken.
Foto Divyakant Solanki/EPA
Met welk materiaal dan ook voor handen is, bouwen migranten provisorische huisjes in de heuvels rond het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. In de buitenlucht wordt gekookt. Het kamp dat oorspronkelijk gebouwd was voor 650 vluchtelingen, is overvol en volledig uit zijn voegen gebarsten.
Foto Angelos Tzortzinis/AFP
Voetbalfans luisterden zondag de wedstrijd tussen de Franse clubs Olympique Marseille en Olympique Lyon op met fakkels, vuurwerk en rookbommen. De wedstrijd in het Velodrome-stadion in Marseille werd met 2-1 gewonnen door de thuisclub, die het laatste halfuur met tien spelers moest spelen.
Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters
Prins Charles vierde donderdag zijn 71ste verjaardag in India te midden van schoolkinderen in Mumbai. De Britse kroonprins, die niet alleen de oudste maar ook de langstwachtende Britse kroonprins is, bracht deze week voor de tiende keer een officieel koninklijk bezoek aan de voormalige Britse kolonie.
Foto Divyakant Solanki/EPA
Palestijnse Hamasmilities bidden tijdens een anti-Israëlische militaire parade in het zuiden van de Gazastrook. Bij acties tussen Israël en Islamitische Jihad - dat naast Hamas ook een invloedrijke militante organisatie is in de Gazastrook - kwamen de afgelopen week zeker 34 mensen om het leven en raakte tientallen gewond. Donderdag sloten Israël en Islamitische Jihad een staakt-het-vuren.
Foto Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Samen met zijn begeleider viert de Keniaanse Samwel Mushai Kimani het winnen van het goud bij de 5.000 meter hardlopen op het WK para-atletiek in Dubai. De 29-jarige middenlangeafstandsloper werd op negenjarige leeftijd blind na een ziekte.
Foto Mahmoud Khaled/EPA