Dagpauwoog komt logeren

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de dagpauwoog.

Foto Getty Images

Een vlinder als huisgenoot: het klinkt gezellig. Maar wie rond deze tijd een dagpauwoog in huis aantreft, kan hem toch beter buiten zetten, waarschuwt De Vlinderstichting.

Lang niet alle vlindersoorten overwinteren als imago (volwassen vlinder) – de meeste doen dat als ei, rups of pop. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de gehakkelde aurelia, de citroenvlinder en dus de dagpauwoog. Die eerste twee overwinteren buiten en vervangen het vocht in hun lichaam door ‘antivries’. De dagpauwoog kan dat ook, maar zoekt (net als sommige andere soorten) voor zijn winterslaap vaak gebouwen op. Als het binnen te warm wordt, ontwaakt hij. Dat kost veel energie, met de dood als gevolg. Pak een slapende vlinder dus tussen wijs- en middelvinger op en zet hem op een koude, beschutte plek.