Opinie

Angst op vier wielen

Column Amsterdam

Auke Kok

Daar zit ze dan, de vrouw in haar kokette zwarte autootje. Klem. Doodongelukkig ook, vermoed ik. En bang. Een jongeman, slachtoffer van haar domheid, staat tegen haar te schelden en vloeken. Onduidelijk of ze hem verstaat – hij briest van onder een helm. Diep en agressief zullen de klanken de cabine van haar kleine auto binnendringen.

Naast de auto ligt zijn brommer op straat. De vrouw blijft zitten waar ze zit.

Natuurlijk: had ze maar niet op de Middenweg, vlak na het kruispunt met de Hogeweg, plotseling moeten afremmen en omdraaien. De achterop komende brommerrijder was er pijnlijk door verrast. Vol op de rem is hij onderuit gegaan. De weg is glad, het regent.

Haar motief: de parkeerplaats aan de overkant. Moet wel – lege plekken zijn hier schaars. Misschien werd ze gelokt door de viswinkel, of door de glanzende zwarte zijde in de lingeriewinkel ernaast, wie zal het zeggen. In ieder geval werd de verlokking haar fataal: de brommerhelm gaat door met zijn verwensingen. En kijk, daar komt nóg een brommerhelm aanzetten.

Dit is nou waar de snorfietserslobby voor had gewaarschuwd

Dit is nou waar de snorfietserslobby voor had gewaarschuwd. Door de brommers van de fietspaden te verjagen zou de gemeente de fietsers helpen, maar de scooterrijders een gevaarlijke toekomst bezorgen. Uit de statistieken blijkt dat overigens (nog) niet: het aantal ongelukken met snorfietsen is sinds de nieuwe regeling in april flink gedaald.

Lees ook: ‘You were driving on the fietspad’

Aan zulke statistieken heeft de brommerrijder niets: hij staat nu samen met de pizzabezorger die is gestopt om hem bij te staan, de jonge vrouw voor van alles en nog wat uit te maken. Een psycholoog zou zeggen: hij staat zijn schrik, zijn moment van doodsangst misschien wel, op haar af te reageren.

De psycholoog in mij zegt dat de jonge vrouw doodsangsten uitstaat. Briesen er zo meteen drie, vier, vijf van die brommergasten rond haar autootje? Volgt hier straks een lynchpartij, een volksgericht in de regen van Amsterdam-Oost? Het zou zomaar kunnen, er zijn gekkere dingen gebeurd in de wereldgeschiedenis. Razernij en bloeddorst kunnen ieder moment als een dolle door de winkelstraat gaan. Linke soep.

De vrouw weegt haar kansen. Ze kan uitstappen, sorry zeggen, vol compassie naar de gevloerde scooter kijken, samen op de politie wachten, of... ja, of wat?

Gas geven, dat kan ze.

Het licht springt op groen en ze sjeest weg, de twee tierende brommerhelmen achter zich latend. Met grote vaart rijdt ze weg in oostelijke richting, staduitwaarts.

Lacht ze tegen haar achteruitkijkspiegel omdat ze die twee snotapen te snel af is geweest?

Ik vraag me af in hoeverre ze strafbaar is. Of dit nog onder doorrijden na een ongeluk valt; of artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 hier van toepassing is. Als dat zo is, dan is de vrouw gierend van het lachen haar eigen strafblad ingereden: de twee knapen hebben haar nummerbord gefotografeerd. Zo beschouwd zit ze onderweg naar de A10 nog even klem als zojuist voor de viswinkel.

Auke Kok is schrijver en journalist.