Nederlandse universiteiten adviseren studenten te vertrekken uit Hongkong

De Erasmus Universiteit en de Radboud Universiteit hebben samen ruim tachtig studenten in Hongkong, waar het de laatste dagen zeer onrustig is op campussen.
Internationale studenten in Hongkong maken zich klaar voor een vervroegde terugreis naar hun thuisland. Het is niet duidelijk of deze studenten uit Nederland komen.
Internationale studenten in Hongkong maken zich klaar voor een vervroegde terugreis naar hun thuisland. Het is niet duidelijk of deze studenten uit Nederland komen. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Twee Nederlandse universiteiten hebben vrijdag hun studenten die op uitwisseling zijn in Hongkong geadviseerd terug te keren naar Nederland. Het gaat om de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) en de Radboud Universiteit in Nijmegen, die samen ruim tachtig studenten in Hongkong hebben. De reden voor het advies is de aanhoudende onrust in de regio. Ook op universiteiten is het onrustig.

Beide onderwijsinstellingen zeggen dat ze extra reiskosten die hun studenten moeten maken om naar Nederland te komen zullen vergoeden. Van de 74 EUR-studenten in Hongkong is „een klein deel” al terug, laat de universiteit weten. De Radboud Universiteit schrijft dat acht studenten die in Hongkong zijn, vrijdag bericht hebben gekregen met het advies terug te komen.

Het is de afgelopen dagen erg onrustig op universiteitscampussen in Hongkong. Studenten vechten met de oproerpolitie en gebouwen worden in brand gestoken. De demonstranten zijn boos over de dood van de 22-jarige student Alex Chow Tsz-lok vorige week vrijdag. Hij viel tijdens een ontruiming van de politie door onduidelijke oorzaak van een parkeergarage. Volgens de betogers was het incident de schuld van de politie. Begin deze week schoot de politie een andere student neer. De 21-jarige man raakte zwaargewond. Internationale studenten uit meerdere landen zijn Hongkong al eerder ontvlucht.

Baksteen

Vrijdag viel bij de demonstraties in Hongkong opnieuw een dode. Een 70-jarige man kwam om doordat hij met een baksteen op zijn hoofd werd geraakt. De baksteen werd gegooid tijdens gevechten tussen demonstranten en politie, vermoedelijk door iemand aan de kant van de demonstranten. Dat melden internationale persbureaus.

Volgens de politie werkte het slachtoffer als schoonmaker voor de gemeente en was de man geen actieve deelnemer aan de demonstratie, maar stond hij te filmen. De politie beschouwt zijn dood als een moordzaak en zoekt naar de dader. De man is, na de 22-jarige student, de tweede dode sinds het begin van de demonstraties voor democratisering, bijna een half jaar geleden.

De demonstranten zijn van plan vrijdag opnieuw de straat op te gaan. Ze demonstreren tegen de invloed van China.

Lees ook: Dood van student toont hopeloosheid van Hongkong