Recensie

Recensie Muziek

Zuidams veelzijdige, adembenemende muziek

Alle opera’s van Robert Zuidam zijn huzarenstukjes, maar Rage d’amours (2003) is wel érg bijzonder. Na de première in Tanglewood was het stuk een groot succes tijdens het Holland Festival 2005. Die Amsterdamse uitvoering, door Asko|Schönberg, Reinbert de Leeuw en een topcast, is nu uitgebracht op cd. Verheugend nieuws, want Zuidam behoort tot de beste operacomponisten van deze tijd. In Rage d’amours vertolken maar liefst drie geweldige sopranen (Claron McFadden, Barbara Hannigan en Young Hee Kim) Johanna de Waanzinnige. De Spaanse koningin zeulde lange tijd rond met de kist van haar dode echtgenoot Filips de Schone en kroop er naar verluidt geregeld bij in. In Zuidams handen wordt deze bizarre necrofiliegeschiedenis een vervoerend, meertalig liefdesverhaal, gevat in ruim een uur zinderende, veelzijdige muziek. Het ensemble beukt en betovert, de Johanna’s jammeren, smachten en vlechten hun stemmen zinnelijk ineen. Adembenemend.