Tot 13 jaar cel voor moordpoging spyshopmedewerker

De 55-jarige Marcel S. probeerde met een kalasjnikov een medewerker van een Amsterdamse spyshop dood te schieten, maar het wapen blokkeerde.
Politie bij de spyshop in Amsterdam, waar de moordpoging vorig jaar plaatsvond.
Politie bij de spyshop in Amsterdam, waar de moordpoging vorig jaar plaatsvond. Foto Haico Kats/ANP

De 55-jarige Marcel S. is veroordeeld tot dertien jaar celstraf voor de moordpoging op een medewerker van een Amsterdamse spyshop. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De bestuurder van de vluchtauto, de 21-jarige Quinzinho N., kreeg twee jaar jeugddetentie opgelegd.

S. probeerde augustus vorig jaar met een kalasjnikov een medewerker van spionagewinkel Spy City, waar gadgets worden verkocht, dood te schieten. Nadat het wapen blokkeerde sloeg hij herhaaldelijk met het wapen op het hoofd van het slachtoffer, die daardoor hersenletsel opliep. De moordpoging werd vastgelegd op camerabeelden. Volgens de rechter werd het slachtoffer „voor dood achtergelaten”, schrijft persbureau ANP. Het OM eiste twintig jaar gevangenisstraf tegen S.

Lees meer over spyshops in Amsterdam: Slecht geweten? ‘Ik ben geen moraalridder, ik ben handelaar’

De bestuurder van de vluchtauto kreeg twee jaar jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Tegen hem was dertien jaar gevangenisstraf geëist. De rechter was echter van mening dat N. onder het adolescentenstrafrecht moet worden berecht. De rechter denkt dat hij „op het juiste spoor” kan worden gebracht. Daar past jeugddetentie beter bij dan het volwassenenstrafrecht, waar vergelding voorop staat.

Het motief voor de moordpoging is onduidelijk gebleven omdat de twee daders zich op hun zwijgrecht beriepen. Zij moeten het slachtoffer, dat blijvend verlamd is geraakt, ook ruim 175.000 euro schadevergoeding betalen.