Genomineerden ‘Beste Politicus van Rotterdam’ zijn bekend

Stephan van Baarle
Stephan van Baarle Foto Robin Utrecht

De drie genomineerden voor de prijs voor Beste Politicus van Rotterdam 2019 zijn bekend: gemeenteraadsleden Nadia Arsieni (D66), Stephan van Baarle (Denk) en Gerben Vreugdenhil (Leefbaar Rotterdam).

De jaarlijkse onderscheiding is een initiatief van Lokaal, centrum voor democratie, en het Periklesinstituut dat politici en bestuurders coacht. De winnaar wordt op 13 december bekendgemaakt in congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. De jury bestaat uit journalisten en kijkt onder meer naar de zichtbaarheid, invloed en effectiviteit van politici.

Nadia Arsieni (36) van D66 wordt omschreven als „liberale pitbull die haar fractievoorzitter dikwijls weet te overvleugelen”. Ze staat in de raad voor haar principes op het gebied van vrijheid en democratie. Ze kwam onlangs in het nieuws toen ze voorwaarden noemde voor een derde ambtstermijn van burgemeester Aboutaleb. Arsieni vindt Aboutaleb „iets te politiek” en noemt zijn veiligheidsbeleid „soms te repressief”.

Stephan van Baarle (28), fractievoorzitter van Denk, was vorig jaar ook genomineerd. De jury omschrijft hem als een „politicus in het kwadraat”. „Snoeihard in het openbare raadsdebat, plooibaar in de achterkamers waar het voorwerk wordt gedaan.” Van Baarle is erin geslaagd zijn nieuwe fractie in de raad een „eigen geluid en eigen stijl ten opzichte van de landelijke fractie van Denk” te geven.

Gerben Vreugdenhil (52) van Leefbaar lijkt een onopvallend raadslid, maar is met zijn „financiële kennis, scherpe vraagstelling en redelijke opstelling” een belangrijke factor in de Rotterdamse raad. In een tijd van grote financiële besluiten, zoals het Warmtebedrijf en Feyenoord City, is een scherpe controleur zoals Vreugdenhil essentieel, aldus de jury.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door VVD-leider Vincent Karremans. Andere eerdere winnaars waren Jeroen van der Lee (Partij voor de Dieren) Sven de Langen (CDA) en Nourdin El Ouali (NIDA).

De persjury van de prijs bestaat uit Monica Beek (AD Rotterdams Dagblad), Guido van Eijck (Vers Beton), Ewoud Kieviet (NOS), Eppo König (NRC) en Jan-Roelof Visscher (RTV Rijnmond). (NRC)