In beeld

Ook na vertrek Morales blijft Bolivia onrustig

In Bolivia is het al drie weken zeer onrustig. Eerst was de omstreden herverkiezing van president Morales aanleiding voor betogingen van de oppositie en van regeringsaanhangers. Sinds Morales zondag onder druk van de protesten, politie en leger aftrad en het land ontvluchtte, betoogt zijn aanhang tegen deze ,,coup" en tegen de nieuwe, rechtse interim-president Jeanine Áñez.
Een aanhanger van de Boliviaanse ex-president Evo Morales houdt een nationale vlag vast. Zondag trad Morales onder druk van politie en leger af, na drie weken van protesten tegen zijn omstreden herverkiezing, eind oktober.
Foto Natacha Pisarenko / AP
Ook na Morales' aftreden en zijn vlucht naar ballingsoord Mexico, begin deze week, blijft het onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Medestanders van Morales klagen over een militaire coup, nu de oppositie dinsdag de rechtse senator Jeanine Áñez benoemd heeft tot interim-president.
Foto Ronaldo Schemidt / AFP
In La Paz, de bestuurlijke hoofdstad waar de regering ook zetelt, kwam het tot botsingen tussen oproerpolitie en aanhangers van Morales.
Foto Ronaldo Schemidt / AFP
Vanuit satellietstad El Alto trokken inheemse betogers naar La Paz, maar stuitten daar op onder anderen militairen. Morales trad in 2006 aan als eerste inheemse president in vijf eeuwen en betekende in de bijna veertien jaar dat hij regeerde veel voor de meerderheid van oorspronkelijke bewoners in het land.
Foto Ronaldo Schemidt / AFP
De onrust over Morales gedwongen vertrek volgt op weken van onrust na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, op 20 oktober. Na een chaotische uitslagennacht riep Morales zich eenzijdig tot winnaar uit. De oppositie en waarnemers vermoedden fraude, omdat de kiesraad bijna een etmaal lang geen uitslagen doorgaf om vervolgens een veel grotere voorsprong voor Morales te melden.
Foto Juan Karita / AP
Tijdens de onrust over Morales omstreden herverkiezing gingen Bolivianen massaal de straat op. In onder meer oppositiebolwerk Santa Cruz begon de politie te muiten, wat de val van Morales zou inluiden.
Foto Juan Carlos Torrejón9 / EPA
Na Morales' vertrek traden ook andere regeringskopstukken af, waardoor het land in een machtsvacuüm belandde. Dinsdag werd dit opgevuld door de rechtse senator Jeanine Áñez, die met een groot antiek bijbelboek het oude presidentieel paleis betrad.
Foto EPA
Woensdag liet de zelfverklaard interim-president ook eigen ministers de eed afleggen. Haar claim op de macht wordt erkend door rechts geregeerde landen als de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Guatemala.
Foto Martin Alipaz / EPA
Morales gaf woensdag een persconferentie in Mexico-Stad, waar de regering van de linkse president Andrés Manuel López Obrador hem asiel heeft geboden. Mexico heeft in de Spaanstalige wereld een reputatie hoog te houden als ballingsoord voor linkse prominenten in het nauw, onder wie de Spaanse cineast Buñuel, de Russische revolutionair Trotski, de weduwe van de Chileense president Allende en de Cubaanse dichter Martí.
Foto Jose Méndez / EPA
De onrust in Bolivia bleef niet beperkt tot de straat: ook in de gevangenis van La Paz brak een opstand van gedetineerden uit.
Foto Ronaldo Schemidt / AFP
Bij de botsingen tussen oproerpolitie en Morales-aanhangers viel een onbekend aantal gewonden.
Foto Henry Romero / Reuters
De rol van het leger in de machtswisseling lijkt cruciaal te zijn geweest. Nadat internationale verkiezingswaarnemers zondag bekendgemaakt hadden dat Morales' herverkiezing statistisch onmogelijk was, riep de hoogste legerleider hem op om af te treden.
Foto Henry Romero / Reuters
Bolivia kent een lange geschiedenis van militaire staatsgrepen. Het is de vraag of 'interim-president' Áñez de rust in het land kan doen terugkeren.
Foto Natacha Pisarenko / AP
De oppositiepresident heeft beloofd om nieuwe verkiezingen te organiseren, maar hiervoor moet onder meer eerst een nieuwe, neutrale kiesraad samengesteld worden.
Foto Marco Bello / Reuters
Ook is nog onduidelijk wie bij een mogelijke nieuwe stembusgang namens het Morales-kamp kandidaat zal zijn voor het presidentschap. Ook in het andere kamp lijkt Morales' eerdere uitdager Carlos Mesa voorbijgestreefd door de nieuwe oppositieleider Luis Fernando Camacho.
Foto Martin Alipaz / EPA