Nederlandse economie groeit opnieuw in derde kwartaal

Het bruto binnenlands product groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent. Die groei is gelijk aan de eerste twee kwartalen van 2019.
De productie van bouwbedrijven groeide met 5,3 procent het hardst.
De productie van bouwbedrijven groeide met 5,3 procent het hardst. Foto Daniel Niessen

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt. De groei is gelijk aan de toename van het bruto binnenlands product (bbp) in de eerste twee kwartalen van dit jaar.

De economie nam in het voorbije kwartaal vooral toe dankzij de consumptie, zegt het CBS. Consumenten gaven 1,6 procent meer uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, vooral aan bijvoorbeeld woninginrichting en tabak. Het bbp groeide vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 1,9 procent, waarbij de investeringen in vaste activa een grote rol speelden. Die lagen dit kwartaal 7,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2018. Met name de investeringen in bedrijfsgebouwen, vervoersmiddelen en machines zijn gegroeid.

Daarnaast steeg de export van goederen en diensten in het derde kwartaal met 2,2 procent, zij het minder sterk dan in het tweede kwartaal. Dat komt vooral door doorvoer van producten uit het buitenland, terwijl de export van in Nederland geproduceerde producten opnieuw kromp. De groei van invoer van goederen en diensten groeide sterker dan de uitvoer, wat volgens het CBS een negatief effect had op de economische groei.

Geen recessie Duitsland

Donderdagochtend werden ook cijfers gepubliceerd over de Duitse economie, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Die is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Vooraf vreesden economen dat Duitsland in een recessie zou belanden. Daarvoor moet de economie twee of meer kwartalen achtereen krimpen. In het tweede kwartaal kromp de Duitse economie met 0,1 procent.

De groei komt vooral door toegenomen investeringen en consumptie van huishoudens. Een meevaller was ook de groei van de export terwijl de import stabiel bleef. Duitsland, de grootste economie van Europa, ondervindt last van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de onzekerheid rondom de Brexit. Het Duitse ministerie van Economie Zaken en Energie schroefde de economische groeiverwachting voor 2020 vorige maand met een half procentpunt terug naar 1 procent.

Lees ook: Nederlandse economie groeit, maar hoelang nog?