Investeringsbank EU stopt financiering alle fossiele brandstoffen in 2021

Momenteel gaat nog vijf procent van het krediet van de EIB naar fossiele brandstoffen, overwegend gas. De Europese bank stopt daarmee in 2021.
De Stikstofinstallatie Zuidbroek van de Gasunie werd ook gefinancierd met geld van de EIB.
De Stikstofinstallatie Zuidbroek van de Gasunie werd ook gefinancierd met geld van de EIB. Foto Sem van der Wal/ANP

De Europese Investeringsbank (EIB) gaat in 2021 definitief stoppen met alle financiering van fossiele energie. Dat heeft het bestuur van de bank donderdagavond bekendgemaakt na maandenlang overleg met vertegenwoordigers van de 28 EU-lidstaten. Eerder was het de zeer de vraag of de lidstaten in zouden stemmen, maar met een vertraging van een jaar kon het nieuwe beleid toch unanieme steun krijgen van de Europese ministers van Financiën.

„Klimaat is de hoogst prioriteit op de politieke agenda”, reageert EIB-president Werner Hoyer. De plannen moet meehelpen om de Europese economie klimaatneutraal te krijgen tegen 2050, in navolging van het klimaatakkoord van Parijs, is te lezen in de verklaring. De EIB zegt meer te gaan investeren in duurzame technologie en energie.

De EIB verstrekt momenteel jaarlijks 60 miljard euro aan krediet. Momenteel gaat nog vijf procent daarvan naar fossiele brandstoffen, overwegend gas. De afgelopen jaren werd onder meer geïnvesteerd in de ‘Trans-Adriatische’ gaspijpleiding en het Ierse gasnetwerk. Ook de stikstofinstallatie van de Gasunie in Zuidbroek werd betaald met geld van de EIB.

Lees meer: Investeringbank van EU wil gas vaarwel zeggen

Uitstel van een jaar

De plannen hadden een maand geleden al rond moeten zijn, maar sommige Europese landen wilden dat investeringen voor gas mogelijk zouden blijven. Vicepresident Andrew McDowell besloot in een brief aan alle lidstaten - tevens de aandeelhouders - duidelijk te maken dat dit niet kon. Wel opperde hij om de maatregel een jaar uit te stellen naar 2021, wat de Europese Commissie eerder al had voorgesteld.

Uiteindelijk was er volgens de vicepresident toch „overweldigende” steun, schrijft persbureau Reuters. „Het is een belangrijke eerste stap, maar niet de laatste stap”, concludeert McDowell. Milieuorganisaties juichen de beslissing toe, ondanks de vertraging. „Petje af voor de Europese Investeringsbank en de landen die ervoor gevochten hebben om een wereldwijde norm te leggen”, reageert een econoom van WWF.