Inspectierapport

Instanties misten grip op dader steekpartij in metro

De man die in 2017 uit het niets een man doodstak in een metro in Amsterdam, is onvoldoende door instanties begeleid. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport dat woensdag naar buiten is gebracht. Volgens de inspectie zijn de straffen en maatregelen die Philip O. eerder voor een gewapende overval kreeg opgelegd niet goed uitgevoerd.

De inspectie vindt onder meer dat de schizofrene en gewelddadige O. in de penitentiaire inrichting in Vught niet goed is voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. Daarnaast kwam hij in 2017 voorwaardelijk vrij zonder dat hij direct begeleid en behandeld zou worden. O. gebruikte in de gevangenis onder meer medicijnen tegen psychische problemen, die hij niet meer kreeg toen hij werd vrijgelaten.

Uit het rapport blijkt dat O. al sinds zijn jeugd in beeld was bij diverse justitiële organisaties. Hij werd in mei 2017 op de gesloten afdeling geplaatst van het AMC, dat hem wilde laten overplaatsen, maar niet wist hoe dat op touw te zetten. Op 27 juli 2017 ging O. ’s middags met verlof. Uren later stak hij een man dood in de metro. O. kende zijn slachtoffer niet. Hij kreeg in april vorig jaar vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor de moord in de metro. (NRC)