Opinie

Houd de Retourette open!

In de Retourette aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam kunnen bewoners (op weg naar het boodschappen doen) hun afval wegbrengen en scheiden. Nu sluit de gemeente het inzamelingsstation. Onterecht, vindt buurtbewoner Thomas Körtvélyessy. Hij begon een petitie om de Retourette open te houden.

Illustratie Rik van Schagen

De Retourette is volgens mij meer dan alleen maar een recycling-station op de Nieuwe Binnenweg. Het is een verzamelpunt dat recyclen voor Rotterdammers stukken makkelijker maakt. Gaandeweg kunnen steeds meer mensen op deze manier hun bijdrage leveren aan een bewustere omgang met grondstoffen – door in elk geval het afval te scheiden dat zich (nog) niet laat vermijden. Meer burgerparticipatie dus.

Nagenoeg alle dagelijkse recycling kan hier op één adres, juist ook van hele specifieke soorten afval zoals aluminium, chipszakken, kurk, plastic dopjes. Als de Retourette sluit, dreigt alles juist weer te versnipperen; verschillende soorten afval op verschillende plekken in de wijk.

Waarom neemt de gemeente deze stap? In de brief van 17 oktober 2019 waarin de samenwerking wordt opgezegd, stelt de gemeente Rotterdam dat niet genoeg bewoners gebruik zouden maken van deze voorziening. Deze redenering is voor mij moeilijk te begrijpen: Ik woon op een steenworp afstand van het inzamelingsstation en het puilt ‘s avonds juist vaak uit van de spullen. Vandaar dat ik een handtekeningen-actie ben begonnen, online, maar ook ter plekke op papier. De opbrengst: 624 handtekeningen in nèt geen 2 weken.

Al met al hoop ik dat de geplande uitzending over deze actie op Open Rotterdam en het door de raadsfractie van GroenLinks aangevraagde spoeddebat over deze kwestie opheldering zullen brengen. Laten we aan tafel gaan zitten over wat er anders kan. Sluit de Retourette niet, maar gebruik het goede voorbeeld juist voor de gehele stad, die met 20 procent van de hele CO2-uitstoot in Nederland (door de haven), toch al geen goed imago heeft op het gebied van milieuvriendelijheid.

initiatiefnemer van de petitie om de Retourette open te houden