Hoe je babyboomers het zwijgen oplegt

generatiestrijd Met de woorden ‘Ok boomer’ zeggen jongeren dat ze niet meer willen luisteren naar old dudes in suits.

‘Ok boomer’- merchandise.
Ok boomer’- merchandise.

De 25-jarige Nieuw-Zeelandse politica Chloë Swarbrick liet zich niet van de wijs brengen toen een oudere parlementariër door haar toespraak over de klimaatcrisis begon te roepen. „Ok boomer”, antwoordde ze ad rem, voordat ze weer verder ging met haar verhaal. De parlementaire notulisten wisten niet wat ze moesten opschrijven.

‘Ok Boomer’ is een uit de VS overgewaaide internet-meme. Zoals met al dit soort online-gimmicks is de ontstaansgeschiedenis ervan lastig te reconstrueren maar ‘Ok boomer’ (afgeleid van ‘babyboomer’), is inmiddels een veelgebruikte manier van jongeren om oudere generaties verbaal op hun plek te zetten. De zinsnede is groot geworden via TikTok, een app waar je video’s kan bewerken, maar komt ook op Twitter voorbij. Er zijn zelfs ‘Ok boomer’-truien.

Niet alle ‘boomers’ waarderen het op deze manier aangesproken te worden. „Ok boomer markeert het einde van vriendschappelijkheid tussen generaties”, kopte The New York Times een week voordat Swarbricks gebruik van de meme wereldnieuws werd. In Nieuw-Zeeland zelf barstte ook een maatschappelijk debat los: was dit geen leeftijdsdiscriminatie?

Maar ‘Ok boomer’ is niet alleen een gevatte comeback van jongeren. De meme legt een breder gevoel van onvrede bloot: jongeren zijn er in vergelijking met voorgaande generaties economisch vaak op achteruitgegaan. Bovendien hebben Generatie Z en de millennials een klimaatcrisis geërfd – die een stuk eenvoudiger op te lossen zou zijn geweest als er sneller was ingegrepen. En hoewel jongeren in deze gevallen kind van de rekening zijn, legt Swarbrick in een opiniestuk uit, worden ze, als ze eenmaal een leidinggevende positie hebben bereikt, vaak niet serieus genomen. Politiek is helaas vooral nog „old dudes in suits”, schrijft ze.

Niet alle jongeren steunen de gedachte achter de meme. Volgens Guardian-columnist Bhaskar Sunkara (30) laat ‘Ok boomer’ vooral zien dat internetcultuur wordt „gedomineerd door jongeren uit de hoge middenklasse”. Voor hen hangen problemen zoals vervuiling en ongelijkheid vooral samen met generatieverschillen. Ondertussen zien zij niet dat genoeg ouderen het zelf moeilijk hebben: veel bijna-gepensioneerde Amerikanen hebben amper spaargeld – een kwart van hen heeft minder dan duizend dollar op hun spaarrekening. Het laatste wat zij nodig hebben, schrijft Sunkara, zijn „rijke kinderen die ‘Ok boomer’ naar ze roepen”.